John Green – Het grote misschien ☆☆☆

het grote misschien

 
Miles Halter verlaat zijn ouderlijk huis om te gaan studeren aan Culver Creek, een kostschool in Alabama. Miles is altijd erg op zichzelf geweest en voelt zich in het begin wat onwennig in zijn nieuwe omgeving. Zijn kamergenoot Chip gaat al eventjes mee op de kostschool en neemt Miles onder zijn hoede.

Miles leert al snel de vrienden van Chip kennen en wordt opgenomen in de groep. Miles is met name gecharmeerd van Alaska. Hij komt er al snel achter dat Alaska een bijzonder meisje is. Ze is erg eigenwijs, trekt haar eigen plan, komt af en toe gestoord over, en heeft duidelijk het een en ander te verbergen, maar ze is wel een goede en loyale vriendin. Tot grote teleurstelling van Miles heeft ze al een vriendje.

Het schooljaar gaat rustig door en Miles en zijn nieuwe vrienden brengen hun tijd door met het volgen van de lessen, roken, drinken en soms wat kattenkwaad uithalen. Miles en Alaska trekken steeds meer naar elkaar toe, maar hij wil hun dierbare vriendschap niet op het spel zetten. Maar ook Alaska zoekt steeds meer toenadering.

Dan slaat ineens het noodlot toe en de vriendengroep wordt verscheurd door verdriet en ongeloof. Miles en de rest proberen hun verdriet een plek te geven door het zoeken naar antwoorden. Maar zullen ze die krijgen?

John Green (1977) is een Amerikaanse schrijver van young adult verhalen. Het grote misschien is zijn debuut, maar hij werd internationaal echt pas bekend door zijn boek The fault in our stars (Een weeffout in onze sterren) wat in veel landen vertaald is en zelfs verfilmd is.

Het grote misschien is mijn kennismaking met de auteur. De naam van de auteur was mij niet geheel onbekend door het succes van zijn andere werk(en) wat ik regelmatig in de verschillende media voorbij zie komen. Bij Celebrate Books heb ik zijn debuut gewonnen in de vorm van een Dwarsligger.

John Green laat in dit boek een aantal mooie en inspirerende quotes voorbij komen. Een van de hoofdpersonages heeft een fascinatie voor laatste woorden van stervende mensen. Op de kostschool krijgen ze ook les van een godsdienstleraar. Deze leraar komt ook met een aantal mooie uitspraken en voorbeelden. Dit sprak mij erg aan tijdens het lezen.

De kracht van dit verhaal zit ‘m in de personages. John Green zorgt voor voldoende verdieping van zijn jongvolwassen karakters. De manier waarop de personages zich gedragen en hoe zij denken vind ik sterk neergezet. De emoties die de personages meemaken voelde ik goed overkomen, soms met een lach, soms met een brok in de keel.

Het verhaal zelf is wat mij betreft wat tam en monotoon. Het is niet dat het continue saai is, maar het piekt nergens en wist me niet constant te bekoren. De auteur heeft een duidelijke manier van beschrijven, waardoor het boek vlot leest.

Het grote misschien is een aandoenlijk verhaal over jongvolwassenen op een kostschool die te maken krijgen met een intens verdrietige gebeurtenis in hun midden.

 

Eindoordeel: ***

 

Titel: Het grote misschien
Auteur: John Green
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Lemniscaat / Dwarsligger
Datum: 2005
ISBN: 9789049804565
Pagina’s: 470

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s