Julia Heaberlin – Black-Eyed Susans ☆☆☆☆

black eyed susans

Tessa Cartwright was zestien jaar toen zij ontvoerd werd en voor dood werd achtergelaten in een kuil. Van de vier (resten van) meiden die gevonden zijn is zij de enige die het overleefd heeft. Omdat ze gevonden zijn in een veld met bloemen die Black-Eyed Susans als naam hebben worden de vier meiden voortaan zo genoemd. Van een persoon wordt de identiteit ontdekt, maar van de overige twee blijft dit een mysterie.

Kort na de gruwelijke vondst is Terrel Darcy Goodwin gevangen genomen en veroordeeld, mede door de getuigenis van Tessa, ondanks dat ze zich bijna niks kan herinneren van de gebeurtenis.

Bijna twintig jaar later leidt Tessa een redelijk stabiel leven. Ze heeft een tienerdochter Charlie, maar is niet meer samen met de vader die in het buitenland in het leger dient.

Nu de datum van executie van Terrel steeds dichterbij komt gelooft zij steeds minder dat hij de juiste dader is. Al die jaren heeft ze al een onderbuik gevoel gehad en zich afgevraagd of hij wel terecht achter de tralies zit. Wat zij nooit aan haar omgeving heeft durven vertellen is dat waarschijnlijk de echte dader al die jaren af en toe een boodschap achterlaat door het planten van Black-Eyed Susans in, onder andere, haar eigen tuin.

Er zijn een aantal mensen die strijden voor Terrel’s onschuld en vrijheid, waaronder advocaat Bill en forensisch specialist Joanna. Joanna doet nieuw DNA-onderzoek op de opnieuw opgegraven botten, in de hoop dat dat nieuwe inzichten geeft. En het duo weet Tessa aan hun zijde te krijgen, maar Tessa’s herinneringen laten haar in de steek. Alles is afhankelijk van haar herinneringen.

Julia Heaberlin is een Amerikaanse schrijfster. Ze heeft onder andere als redacteur van misdaadrapportages en als adjunct-redacteur voor grote stadskranten gewerkt. Ze heeft diverse journalistieke prijzen op haar naam staan. Sinds haar debuut Beste Tommie is ze zich volledig aan het schrijven gaan wijden.

“Ik ben het onderwerp van schreeuwerige krantenkoppen en gruwelijke verhalen. Ik ben een van de Black-Eyed Susans. Degene die geluk heeft gehad.”

Black-Eyed Susans is een veelzijdig verhaal wat opgedeeld is in drie delen. In het eerste deel wordt er teruggeblikt naar het verleden, de periode vlak na de traumatische gebeurtenis. We lezen hoe de sessies tussen Tessie en een psychiater gaan en we lezen dat Tessie veel steun heeft aan haar beste vriendin Lydia. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met hoe het nu in het heden gaat. In het tweede deel wordt er afgeteld naar de executie. Tessa gaat op een fysieke en mentale zoektocht om haar herinneringen weer terug te krijgen en we krijgen meer inzicht in het verleden. In het derde deel komen alle verhaallijnen, van het verleden en het heden, samen tot een goed afgerond geheel.

“Meer dan wie ook begreep ze mijn angst: dat iemand anders eerder dan ik achter mijn geheimen zou komen.”

Tessie (verleden) heeft niet alleen last van geheugenverlies, maar kiest er ook voor om bepaalde gebeurtenissen niet te delen. Ze komt in haar jonge jaren over als een manipulatief en getraumatiseerd meisje. De zoektocht die zij in het heden doet forceert haar ook om stil te staan bij het verleden. Maar dit hoeft zij gelukkig niet alleen te doen.

Julia Heaberlin heeft een opvallende schrijfstijl. Ze brengt het verhaal op een manier waardoor er in het begin meer vraagtekens ontstaan dan dat er beantwoord worden. Als lezer tasten we in het duister over wat er gebeurd is en dit komt overeen met de situatie waarin Tessa zich bevindt, die zich namelijk zo goed als niks kan herinneren. Af en toe komen er flarden van herinneringen tot haar en dat is ook hoe het verhaal zich openbaart voor ons als lezer.

De auteur maakt gebruik van een aantal verschillende verhaallijnen. Vroeger en nu wisselen elkaar af. Wat begint als een warboel ontrafelt zich tot een spannende psychologische thriller. Black-Eyed Susans is een grote puzzel voor zowel de personages als de lezer. Van voorspelbaarheid is er geen sprake. Dit verhaal is knap opgebouwd en afgewerkt door Julia Heaberlin.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Black-Eyed Susans
Auteur: Julia Heaberlin
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
Datum: april 2016
ISBN: 9789400507159
Pagina’s: 391

4 gedachten over “Julia Heaberlin – Black-Eyed Susans ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s