Ernest Cline – Armada ☆☆☆☆

armada

Zack Lightman is een doodnormale achttienjarige jongen die zijn dagen doorbrengt met school, zijn bijbaantje en vooral veel gamen. Net als zijn vader is hij gek op games waarin je moet vechten tegen buitenaards geweld, zoals het spel Armada. Zack behoort tot de top zes van de beste spelers ter wereld.

Zack heeft zijn vader nooit gekend, omdat deze is overleden door een bedrijfsongeval toen Zack nog een baby was. Wel heeft Zack de dagboeken gelezen die zijn vader altijd heeft bijgehouden, maar hier is hij zo van geschrokken dat hij ze snel weer opgeborgen heeft. Zijn moeder wil er weinig over kwijt, maar Zack’s vader was zo geobsedeerd door videogames en scififilms dat hij er helemaal achterdochtig, op het randje van waanzin, van raakte. Zijn theorie was dat de overheid gamers aan het klaarstomen is voor oorlogsdoeleinden, zonder dat zij dit zelf weten.

Dan gebeurt er iets waardoor Zack ervan overtuigd is dat hij ook gek wordt. Hij zit in de klas en ziet ineens een vliegend object wat een regelrechte kopie is van een ruimteschip van de aliens uit het spel Armada. Niemand anders lijkt het te zien en Zack duikt thuis gelijk weer in de dagboeken van zijn vader op zoek naar aanwijzingen. Maar het duurt niet lang of het wordt duidelijk dat aliens het inderdaad voorzien hebben op de aarde. Zack en alle andere topgamers worden opgeroepen om mee te gaan vechten en al hun skills in de strijd te gooien. Het lot van de wereld ligt in hun handen. Maar gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek.

Ernest Cline (1972) is een Amerikaanse schrijver die in 2011 debuteerde met Ready Player One dat direct een New York Times Bestseller werd. Steven Spielberg maakt er een verfilming van. Ook van Armada zijn de filmrechten al verkocht, net als van zijn nog te schrijven derde boek.

“Om redenen die we nog altijd niet begrijpen lijkt het erop dat ze onze eerste poging om contact te maken hebben opgevat als een onvergeeflijke oorlogshandeling”.

Al ruim 40 jaar blijkt de overheid te weten van buitenaards bestaan en een op handen zijnde oorlog. Maar een select gezelschap van hooggeplaatste mensen weet hiervan. In die 40 jaar heeft Earth Defense Alliance, wat toen in het leven geroepen is, zich voorbereid op de strijd die komen gaat.

“Star Wars, Star Trek – al dat soort scififilms, boeken, series en videogames die ik mijn hele leven heb gespeeld, zijn allemaal bedacht om de wereldbevolking voor te bereiden op een echte buitenaardse invasie.”

Voor Zack is het een openbaring dat zijn vader toch iets op het spoor was en hij dus niet geestesziek is geworden. Zack wordt in korte tijd verder getraind door de overheid om te vechten tegen de aliens. Maar hij is maar een van de weinigen die ook kritisch nadenkt over de situatie en zich niet alleen maar laat leiden door vernietigingsdrang en willen vechten. De top van de wereld trekt zich niks van Zack’s mening aan met verstrekkende gevolgen.

“Volgens mij moet er een reden zijn waarom wij hier nu met zijn tweeën zijn. Wij verkeren in de positie om het lot van de mensheid te bepalen.”

Het zal niemand verbazen dat Zack de grote held van het boek is. Maar hij staat er niet alleen voor. Behalve hulp uit onverwachte hoek heeft hij ook een groep vrienden om zich heen verzameld die hem helpen zijn doel te bereiken.

Armada is een avontuurlijk verhaal boordevol (scifi)actie met voornamelijk jongvolwassenen in de hoofdrol. Ernest Cline heeft duidelijk affiniteit met muziek, films en games. Hij gebruikt regelmatig technische beschrijvingen, maar voor mij als niet-gamer en niet-kenner is dit niet storend geweest. Het boek is spannend en het verhaal leest vlot. Van zijn beide boeken heb ik erg genoten.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Armada
Auteur: Ernest Cline
Genre: Young Adult / Scifi
Uitgeverij: Q
Datum: februari 2016
ISBN: 9789021401638
Pagina’s: 387

 

Klik op de link voor mijn recensie van het debuut van de auteur:

Ernest Cline – Ready player one ****

 

2 gedachten over “Ernest Cline – Armada ☆☆☆☆

  1. Ik houd van games, ik houd van lezen, zou dus eigenlijk een match made in heaven moeten zijn 🙂 Dat logo komt me echter wel heel erg bekend voor (Zelda’s triforce). Beter goed gejat dan slecht bedacht? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s