Anne Eekhout – Op een nacht ☆☆☆☆☆

op een nacht goed

James leeft in twee werelden. Of eigenlijk zit hij gevangen in twee werelden, gevangen door angst.

Als James wakker is bevindt hij zich in een gebouw, afgezonderd in een bijna kale cel. Hij probeert grip te krijgen op zijn omgeving en wat werkelijkheid is, maar hij ervaart bijna alleen maar ondraaglijk lijden door zijn wirwar aan gedachten.

Als James slaapt leeft hij een leven samen met Ana en hun 7-jarige dochter Penelope. Hun huwelijk staat onder hoogspanning door de continue aanwezige angst van James dat er iets met zijn dochter gebeurt. Ana trekt het niet langer en besluit om bij hem weg te gaan. Maar dan wordt de angst van James werkelijkheid als Penelope verdwijnt. James en Ana zijn er stuk van en hun leven verliest alle zingeving. James gaat op zoek naar zijn dochter.

Anne Eekhout (1981) debuteerde in 2014 met haar roman Dogma. Zij heeft er acht jaar over gedaan om dit boek af te krijgen. Haar debuutroman werd genomineerd voor de Bronzen Uil en kwam op de longlist van de AKO-literatuurprijs. Over haar tweede roman Op een nacht heeft ze aanzienlijk korter gedaan, een nette twee jaar.

Twee jaar geleden las ik al het debuut van Anne Eekhout. Ik lees heel veel boeken, zo’n honderd per jaar, maar Dogma is mij altijd goed bijgebleven. Als je zoveel leest als ik moet een verhaal goed onderscheidend zijn, want anders is de kans groot dat het naar de achtergrond verdwijnt. De schrijfstijl van Anne pakte mij gelijk. Zonder nu teveel in te gaan op haar vorige boek, vond ik het gekozen thema van een groep vrienden, een samen bekokstoofde suïcide en een documentaire heel gaaf en niet voor de hand liggend.

Toen ik de aankondiging van Op een nacht zag twijfelde ik geen moment. Dat boek moest ik gaan kopen. Een leuk extraatje is dat de auteur ook nog eens een ludieke actie bedacht heeft om haar nieuwe boek onder de aandacht te brengen. Met een bed reist zij door het land, met de cover van haar boek op een dekbedovertrek, en kan je bij haar in bed komen liggen, terwijl zij een stukje uit haar boek voorleest. Ik kon het natuurlijk niet laten om even bij haar in bed te kruipen en alvast een voorproefje van het verhaal te krijgen.

Op een nacht bestaat uit drie delen; het verhaal van James, het verhaal van Ana en het verhaal van Penelope. Alle drie de personages worden heel duidelijk neergezet. Anne Eekhout balanceert met het verhaal van James continue op de grens van werkelijkheid en wat zijn hersenen hem wijsmaken. De situatie is net een grote nachtmerrie waarin hij zich bevindt. Het verhaal van Ana is er ook een van wanhoop, het niet om weten te gaan met de angsten van haar man, maar ook zijzelf is niet smetteloos. Het verhaal van Penelope is een sprong in de tijd, want inmiddels is zij 21 jaar. We lezen wat alles voor invloed heeft gehad en nog steeds heeft op haar leven. Dit boek krijgt zoveel meer lading met zich mee door het uit het oogpunt van de verschillende hoofdpersonages te lezen.

Voor de meeste ouders zal de angst dat er iets met je kind gebeurt een herkenning zijn. Met dit boek wordt dat onderwerp nog eens onder een vergrootglas gelegd, maar wel op zo’n manier dat het overtuigend overkomt, hoe absurd de gedachten en keuzes van James vaak ook zijn. Dit verhaal levert dan ook nergens in op geloofwaardigheid.

De boeken van Anne Eekhout staan garant voor originele verhalen met veel diepgang en personages waar het gevoel vanaf druipt. Zij zoekt de wat meer donkere onderwerpen op die voor weinig mensen alledaags, maar wel herkenbaar zijn. Er zijn wat mij betreft twee woorden die de boeken van deze auteur omschrijven; subliem en geniaal. Mijn voorspelling (en hoop en gunnen) is dan ook dat Op een nacht veel dichterbij een literaire prijs gaat komen en er misschien zelfs wel een gaat winnen.

 

Eindoordeel *****

 

Titel: Op een nacht

Auteur: Anne Eekhout

Genre: Roman

Uitgeverij: De Arbeiderspers

Datum: maart 2016

ISBN: 9789029505697

Aantal pagina’s: 286

3 gedachten over “Anne Eekhout – Op een nacht ☆☆☆☆☆

  1. Klinkt erg goed! Het is denk ik ook wel knap als je zo’n verhaal als dit goed uit kan werken: te veel spelen met verschillende gedachtewerelden en je kan de lezer ook kwijtraken natuurlijk. Hierdoor ben ik wel extra nieuwsgierig hiernaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s