Monica Wood – Een buitengewoon gewoon leven ☆☆☆

een buiten gewoon goed

De 104-jarige Ona Vitkus bloeit helemaal op door de wekelijkse bezoekjes van een 11-jarige jongen. De jongen zit bij de scouting en doet elke week klusjes voor Ona. Tijdens die zaterdagen ontstaat er een speciale band tussen de twee. Hij vertelt haar alles over zijn passie voor wereldrecords en zij vertelt hem haar levensverhaal in het kader van een schoolopdracht.

Na een aantal zaterdagen stoppen de bezoekjes van de jongen ineens. Ona snapt er niets van, maar laat het verder maar gaan. Dan staat op een dag Quinn – de vader van de jongen – op de stoep. Hij vertelt haar dat hij de klusjes komt afmaken van zijn zoon. De jongen blijkt namelijk onverwachts te zijn overleden.

Quinn is weinig betrokken geweest bij de opvoeding van zijn zoon. Sterker nog, hij vond de jongen maar vreemd gedrag vertonen en kon daar niet mee omgaan. Hij is twee keer gescheiden van de moeder van de jongen en was vaker op pad voor optredens met zijn band dan dat hij thuis was. Nu is het te laat om nog een vader-zoon relatie op te bouwen met de jongen. Iets wat Quinn heel erg dwars zit.

In eerste instantie vinden Ona en Quinn elkaar maar vreemd, maar er ontstaat een steeds hechtere band tussen de twee. Het leven en de dood van de jongen zorgen ervoor dat ze beiden weer een persoonlijk doel voor ogen hebben, met de wensen van de jongen als herinnering. Zijn dromen moeten uitkomen.

Monica Wood is een bestsellerauteur die meerdere awards heeft gewonnen. Ze is geboren in Maine, New England, en komt uit een Ierse katholieke familie. Ze heeft gewerkt in een verzorgingshuis voordat ze fulltime schrijver werd. Ook is ze zangeres, en heeft vele jaren door New England met een jazz-, country-, pop- en gospelrepertoire opgetreden.

Een buitengewoon gewoon leven wordt op verschillende manieren gebracht door Monica Wood. Naast het gewone verhaal krijgen we tussendoor lijstjes met verschillende wereldrecords te lezen en de antwoorden die Ona geeft op het interview dat de jongen met haar houdt.

Het boek leest makkelijk weg, maar heeft mij niet non-stop weten te boeien. Er waren momenten dat ik gegrepen werd door de aandoenlijkheid van het verhaal, maar daar tegenover staan ook momenten dat het mij te saai werd. Ona en Quinn waren voor mij de meest aantrekkelijke en opvallende personages. Zij worden levendig beschreven.

De jongen zelf komt maar weinig aan bod in het boek. Hij overlijdt al in het begin. Wat we over hem te lezen krijgen schept een beeld van een hele aparte jongen met bijzondere denkwijzen, die in ieder geval anders in het leven staat dan andere jongeren van zijn leeftijd. Wat mij betreft had de ontwikkeling van de vriendschap met Ona en zijn invloed op haar meer aan bod ogen komen. Ik had meer vanuit zijn gedachtegang willen lezen.

Een buitengewoon gewoon leven is een aandoenlijke roman over een aantal mensen van verschillende leeftijden die allen hun eigen gedachten over het leven hebben. De invloed van de  jongen op hun levens staat centraal. Hij heeft in allen iets aangewakkerd en dit zorgt voor onverwachtse gebeurtenissen en avonturen.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: Een buitengewoon gewoon leven

Auteur: Monica Wood

Genre: Roman

Uitgeverij: Karakter

Datum: februari 2016

ISBN: 9789045210056

Aantal pagina’s: 384

Een gedachte over “Monica Wood – Een buitengewoon gewoon leven ☆☆☆

  1. Lijkt me een bijzonder en inderdaad aandoenlijk boek. Lekker voor als je even wat anders tussendoor wilt, maar niet om helemaal lyrisch over te worden. De cover vind ik trouwens wel erg leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s