Frans le Fèvre – De kring ☆☆☆

de kring goede.jpg

Jacob Desmit is een bekende advocaat in het land die zich voornamelijk bezighoudt met medische zaken. Op een dag krijgt hij een telefoontje van Els Grinstra. Zij vraagt hem te helpen bij het onderzoek naar de dood van haar vader. Na een hartoperatie is hij door complicaties om het leven gekomen. Het ziekenhuis is erg terughoudend met informatie.

Jacob blijkt de vader van Els van vroeger te kennen, van Het Gilde. Het Gilde is een redelijk gesloten vereniging. Jacob was daar jeugdlid en Henk Zuurman – de vader van Els – was een van de kringleiders.

Het telefoontje van Els brengt een hoop herinneringen naar boven bij Jacob. Langzaamaan wordt duidelijk wat er met Henk is gebeurd. Voor Jacob wordt deze zaak steeds persoonlijker als iemand uit zijn verleden uit Het Gilde betrokken blijkt te zijn bij de dood van Henk.

Frans le Fèvre (1947) is geboren in Den Haag en groeide op in Scheveningen en de IJmond. Hij heeft natuurkunde en astronomie gestudeerd. Naast schrijven is de auteur ook een enthousiast amateurastronoom en schilder. Wolken zijn van waterdamp is zijn debuutroman. Nu ruim twee jaar later ziet zijn tweede roman het daglicht.

De Kring bestaat uit verschillende verhaallijnen. Wat schuingedrukt is in het boek zijn terugblikken naar het verleden. Hier volgen we de ervaringen van een groep jongeren die onderdeel zijn van Het Gilde. Zijn gaan voor een paar weken naar Frankrijk om vrijwilligerswerk te doen.

We volgen de ontluikende liefde tussen Jacob en Margriet, zijn huidige vrouw. Ook de vriendschap tussen Jacob en Hendrik komt uitgebreid aan bod en hoe zij langzaamaan toch uit elkaar groeien.

In het heden lezen we over Jacob die duidelijkheid probeert te krijgen over de dood van Henk, maar in eerste instantie ook tegen een muur van onwil aanloopt qua informatievoorziening vanuit het ziekenhuis. Tot de zaak een wending neemt die Jacob niet voorzien had.

Als subverhaal is er het draadje waarin beschreven wordt dat Jacob af en toe lustgevoelens heeft naar andere vrouwen dan zijn eigen vrouw. Hier handelt hij op een gegeven moment ook naar. Wat dit doet met zijn huwelijk blijft aan de oppervlakte. Als dit meer uitgewerkt was geweest, had dat wel een mooie toevoeging geweest voor het boek.

Frans le Fèvre heeft een opvallende schrijfstijl. Zijn taalgebruik is nogal formeel. Dit staat heel mooi op papier, maar is niet perse een pré voor leesplezier, want het haalt enigszins de vaart uit het verhaal tijdens het lezen. Dit is niet goed of fout, maar is puur smaak gebonden. Tijdens het lezen heb ik graag wat toegankelijker taalgebruik.

De kring is een indringend verhaal over voorbeeldfuncties, seksueel misbruik, loyaliteit, toegeven aan verleidingen, beroepsethiek en behandelt daarmee maatschappelijke en ethische kwesties. Het lezen van dit boek zorgde bij mij voor overdenkingen. Hoe zou ik handelen in bepaalde situaties? Fijn als een boek je tot nadenken zet.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: De kring

Auteur: Frans le Fèvre

Genre: Roman

Uitgeverij: Boekscout.nl

Datum: maart 2016

ISBN: 9789402224702

Aantal pagina’s: 284

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s