Ruth Ware – In een donker, donker bos ☆☆☆☆

in een donker donker bos

De zesentwintigjarige Leonora ‘Nora’ Shaw leeft een relaxed bestaan als vrijgezel en is schrijfster van beroep. Tot haar grote verbazing vindt zij in haar mail een uitnodiging voor een vrijgezellenfeest van haar vroegere beste vriendin Clare. Dit is vreemd, omdat zij elkaar al tien jaar niet meer gesproken hebben. Nora herkent in de lijst van genodigden maar één persoon en dat is Nina. De twee meiden besluiten, ondanks dat ze er niet veel zin in hebben, toch samen naar het vrijgezellenweekend te gaan.

Op de middelbare school heeft Nora een relatie met James gehad wat een half jaar duurde. Deze relatie werd bruut verbroken, maar bijna niemand weet de precieze toedracht. Nora heeft alleen aan Clare verteld wat er gebeurd is, althans grotendeels. Dit speelde tien jaar geleden en sindsdien zijn Nora en Clare ook uit elkaar gegroeid. Nora kan daarom maar niet begrijpen dat zij uitgenodigd is voor het vrijgezellenfeest.

Een vriendin van Clare heeft een heel weekend georganiseerd, waarbij ze in een afgelegen glazen huis in een bos verblijven. Er volgt een ongemakkelijk samenzijn voor alle zes de personen. De emoties lopen hoog op als Nora ook nog eens hoort dat James degene is met wie Clare gaat trouwen. Net op het moment dat Nora besluit om de volgende ochtend vroegtijdig naar huis terug te gaan, loopt het gruwelijk uit de hand. Er wordt iemand vermoord.

Het volgende moment wordt Nora wakker in een ziekenhuisbed en kan zich niks herinneren van de afgelopen dagen. Wat is er gebeurd? Wat heeft ze gedaan? De klok tikt en de politie behandelt haar steeds meer als een verdachte. Aan Nora de taak om haar herinneringen zo snel mogelijk terug te krijgen, voordat het te laat is.

Ruth Ware (1977) komt uit Engeland en is publiciste bij een grote uitgeverij in Londen. In een donker, donker bos is haar thrillerdebuut. Het boek is een wereldwijd succes en staat al maanden op de New York Times en UK-bestsellerlijst. Momenteel schrijft zij al weer aan haar tweede boek.

Dit thrillerdebuut wordt in het buitenland flink bejubeld. We hebben al veelbelovende quotes van bekende mensen voorbij zien komen die dit boek aanprijzen. Ook in ons eigen land druppelen de eerste recensies binnen en ook die zijn laaiend enthousiast. Voordat ik aan dit boek begon waren mijn verwachtingen daardoor hoog gespannen. Het kan ook een valkuil zijn, want de lat ligt gelijk erg hoog.

Als lezer beginnen we het dit verhaal met heel veel vraagtekens. Zoals het een klassieke whodunit betaamt werken we langzaam toe naar het beantwoorden van de vragen “wie heeft het gedaan en waarom?”. Door het geheugenverlies van Nora komt daar nog een extra dimensie bij, namelijk “wat is er gebeurd?”. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk en Ruth Ware zorgt er goed voor dat dit tot het laatste moment spannend blijft, wat het mede tot een goede thriller maakt. Het verhaal wordt op twee manieren gebracht. We lezen vanuit de gedachten van Nora die in het ziekenhuis ligt en volgen haar herinneringen aan het weekend in het glazen huis. En we lezen wat er gebeurt in het heden.

Wat de auteur erg goed voor elkaar krijgt is het creëren van de juiste sfeer tijdens het lezen. Ze beschrijft alles op een overtuigende manier en zorgt voor voldoende spanning tijdens het lezen. Het begin van het verhaal is wat tam en daar vroeg ik mij af of het wel spannend zou gaan worden, maar naarmate het verhaal vordert wordt dit ruimschoots goedgemaakt. De personages die in dit boek voorbijkomen worden heel levendig en karakteristiek beschreven. Juist de diversiteit in de groep zorgt voor een bijzondere sfeer en maakt het ook dat iedereen wel iets heeft wat verdacht kan zijn.

In een donker, donker bos is zo’n boek waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat het een debuut is, zo goed als dat het is. Een spannend en mysterieus whodunit verhaal wat iedere thrillerliefhebber zal aanspreken. Een boek wat gelezen moet worden.

Eindoordeel ****

Auteur: Ruth Ware
Titel: In een donker, donker bos
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Datum: april 2016
ISBN: 9789024570768
Aantal pagina’s: 319

2 gedachten over “Ruth Ware – In een donker, donker bos ☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s