Sarah Lotz – De vierde dag ☆☆☆☆☆

de vierde dag

The Beautifull Dreamer is een low-budget cruiseschip. Bijna drieduizend mensen zijn aan boord als het schip na vier dagen op de Atlantische Oceaan volledig stilvalt. Er is een brandje geweest in een van de technische ruimtes en men krijgt de motoren niet meer aan de praat. Er is ook geen radioverkeer en internet meer mogelijk.

Iedereen gaat er vanuit dat ze snel een andere boot of schip zullen tegenkomen of dat de mensen aan land hun coördinaten wel weten te achterhalen. Maar niets is minder waar. De mensen op het schip zijn volledig op zichzelf aangewezen.

De situatie wordt steeds penibeler. Het stromend water raakt op, het voedsel raakt op, er wordt een meisje vermoord en de dader is onbekend. Mensen doen vreemde waarnemingen, zien en horen dingen die er niet horen te zijn. En er breekt een virus uit, waardoor steeds meer mensen flink ziek worden. De chaos op het schip is compleet en de levens van de passagiers zijn in gevaar.

Sarah Lotz is geboren in Groot-Brittannië en opgegroeid in Zuid-Afrika. Nu woont ze in Kaapstad en heeft onder een pseudoniem verschillende horror- en thrillerseries geschreven. De drie was haar eerste thriller onder haar eigen naam en werd direct een wereldwijde bestseller.

De vierde dag is een boek wat heel goed los is te lezen van zijn voorganger. Er wordt wel eens teruggegrepen naar gebeurtenissen uit De drie, maar dat is heel subtiel. Omdat deze twee boeken allebei heel gaaf zijn adviseer ik wel om te beginnen met het eerste deel, puur omdat je dan een paar honderd bladzijdes extra leeservaring hebt. Het is het waard.

Dit boek heeft ontzettend karakteristieke personages. Er is een medium die een steeds grotere groep mensen achter zich krijgt en een bepaalde paranormale bescherming weet te bieden, een assistente van het medium die zich afvraagt waarom ze nog voor haar werkt, een blogger die het medium wil ontmaskeren als nep, een arts met een dode op zijn geweten, een beveiliger die het verpest heeft bij de politie en worstelt met zijn geaardheid, een kamermeisje met een onverwachte zwangerschap en een partner die ze niet ziet zitten, twee bejaarde vriendinnen die een einde aan hun leven willen maken, een verkrachter die moordenaar wordt. Een ieder heeft zijn eigen (problematische) verhaal vanuit het verleden en motivatie om nu op het schip aanwezig te zijn. Fascinerend hoe dit allemaal wordt beschreven.

Het verhaal wordt op verschillende manieren gebracht. We lezen het vanuit de belevingen van verschillende personages. Ook blogberichten, krantenartikelen, getuigenverslagen en transcripties komen voorbij. Deze manier van schrijven maakt het verhaal nog levendiger.

Wat ben ik laaiend enthousiast over de boeken van Sarah Lotz. De vierde dag is weer een geweldig spannend boek. Het verhaal is niet alleen een thriller, maar heeft ook horror elementen. De auteur beschrijft de gebeurtenissen zo levendig dat het zich als een film voor mijn ogen begon af te spelen. Ze creëert precies de juiste sfeer tijdens het lezen. Van voorspelbaarheid is er geen sprake in dit boek. Je vraagt je continue af welke kan het op gaat en dit blijft een verrassing tot het einde.

Net als in het eerste boek heeft ook dit verhaal weer een open einde en worden niet alle vragen beantwoord. Er zullen er zijn die dit storend vinden, maar ik ben alleen maar nieuwsgierig wat voor een draai de auteur er in een volgend boek weer aan geeft.

Sarah Lotz is een hele goede verhalenverteller en schuwt het absurde en het vage niet. Dat vind ik helemaal geweldig. Ik ben een groot liefhebber van de verhalen van Stephen King. De boeken van deze schrijfster doen me daar aan denken, wat een groot compliment is. Ik ben fan.

 

Eindoordeel *****

 

Titel: De vierde dag

Auteur: Sarah Lotz

Genre: Thriller

Uitgeverij: Cargo

Datum: maart 2016

ISBN: 9789023494591

Aantal pagina’s: 350

3 gedachten over “Sarah Lotz – De vierde dag ☆☆☆☆☆

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s