Corine Hartman – Een vlaag van waanzin ☆☆☆☆

een vlaag van waanzin

Anthonie en Romeé van Baerle lijken het goed voor elkaar te hebben. Ze zijn getrouwd, hebben drie kinderen, een leuke baan en een mooi huis. Maar schijn bedriegt.

Anthonie en Romeé groeien steeds meer uit elkaar. Ze leven hun leven zonder echt nog nader tot elkaar te komen. Het reclamebureau van Anthonie loopt niet lekker. Zijn vader heeft dementie en dit brengt steeds meer zorg met zich mee voor het gezin. Romeé heeft haar eigen zorgen doordat haar verleden haar weer inhaalt en dit deelt zij niet met Anthonie.

Een schoolreünie van Romeé zorgt ervoor dat het einde van hun huwelijk in een stroomversnelling komt. Zij komt daar haar oude jeugdliefde tegen. En de vlinders laaien bij beiden weer op. Anthonie heeft in de gaten dat zijn vrouw afstandelijker doet en wordt er helemaal paranoïde van. Als Romeé hem op een gegeven moment vertelt dat zij gevoelens heeft voor een ander en bij hem weggaat knapt er iets bij hem. Hij vermoordt Romeé.

Corine Hartman (1964) is met twee Gouden Strop-nominaties, twee Crimezone Awards en meerdere vier-sterrenrecensies in VN’s kritische Detective & Thrillergids in haar bezit, een van de meest gelauwerde en gewaardeerde thrillerschrijfsters van ons land. Met de succesvolle serie rondom de onorthodoxe rechercheur Jessica Haider heeft zij haar naam definitief gevestigd in het thrillergenre.

Deze thriller is iets anders dan we van Corine Hartman gewend zijn met de Jessica Haider-serie. Dit waren meer actiethrillers met snelle en soms zelfs gruwelijke scènes met een keiharde politierechercheur in de hoofdrol. In Een vlaag van waanzin maken we kennis met een andere insteek en schrijfstijl. De spanning in dit verhaal is veel meer van psychologische aard. De nadruk ligt op de belevingswereld en het handelen van de personages. Als lezer volgen we waarom ze doen zoals ze doen en welke consequenties dat heeft.

De eerste helft van het boek heeft mij minder weten te raken dan de tweede helft. Het begin was voor mij wat saai met het lezen over het reilen en zeilen van het gezin van Baerle. Het is duidelijk dat het geen zonneschijn is tussen die twee, maar dat is dan nog subtiel. Het is een grote inleiding naar een gespannen situatie die op barsten staat. Romeé heeft zelf ook nog wat op haar kerfstok waar Anthonie het fijne nog niet van weet. Ook dit wordt langzaam ingeleid door de auteur.

Het verhaal wordt door zowel Anthonie als Romeé verteld. Dat we het vanuit het perspectief van beiden lezen is een pre in dit boek. Vanaf het moment dat de spanning tussen Anthonie en Romeé een hoogtepunt bereikte werd ik gegrepen door het verhaal en dit liet mij ook niet meer los. Zwaar geschokt en met kippenvel heb ik geboeid zitten lezen wat er gebeurde tijdens de nacht van de moord en daarna. Vooral wat de kinderen daar hebben moeten meemaken zorgde voor een brok in mijn keel. Corine Hartman heeft dit ijzersterk neergezet in dit boek.

Een vlaag van waanzin is een titel die de lading volledig dekt. Een vlaag van waanzin is letterlijk wat de wereld van het hele gezin op zijn kop zet. Ogenschijnlijk normale en weldenkende mensen komen tot impulsieve beslissingen met desastreuze gevolgen en dat alles binnen een fractie van een seconde. Heel heftig!

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Een vlaag van waanzin

Auteur: Corine Hartman

Genre: Thriller

Uitgeverij: Cargo

Datum: februari 2016

ISBN: 9789023494195

Aantal pagina’s: 286

2 gedachten over “Corine Hartman – Een vlaag van waanzin ☆☆☆☆

  1. Ik houd wel van de meer psychologische thrillers, maar vraag me toch af of het niet wat saaier wordt als je al weet wat er te gebeuren staat? (Namelijk: er wordt iemand vermoord door haar (ex)man).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s