SPLINTERS: Anaïd Haen & Django Mathijsen – Malika’s schildplicht ☆☆☆☆

malika's schildplicht

Malika is een zestienjarige prinses. Haar stiefvader vindt dat zij de leeftijd heeft om te gaan trouwen en voor nageslacht moet gaan zorgen. De vrouwen in de familie zijn al generaties lang belast met een belangrijke taak. Zij hebben schildplicht. De moeder van Malika, de huidige koningin zal nog maar een paar jaar deze taak kunnen volbrengen, daarna is het de taak aan Malika om dit over te nemen.

Maar Malika wil niet uitgehuwelijkt worden. Zij heeft haar hart al verloren aan Karolus, een slager, en in de ogen van haar familie geen partij voor haar. Zij chanteren Malika met zijn leven.

Schildplicht hebben betekent nergens anders meer tijd voor hebben, want het land moet – als het buiten licht is – beschermd worden tegen reuzen. Reuzen zijn onverslaanbaar volgens de familie van Malika. Dus het is van levensbelang dat het schild altijd functioneert.

Er was ooit een persoon die altijd beweerde dat reuzen wel te verslaan zijn en dat was de vader van Malika. Hij is overleden toen zij nog een peuter was. Dan bereikt Malika het gerucht dat er iemand al jaren in het gekkenhuis leeft die beweert de koning te zijn. Zou haar vader dan toch nog leven? Malika en Karolus gaan samen op onderzoek uit met gevaar voor eigen leven.

Anaïd Haen (1966) is een Nederlandse sciencefiction-, fantasy- en thrillerschrijfster. Naast romans heeft ze veel korte verhalen geschreven en onder andere in 2010 de Unleash Award gewonnen. Ze is tevens de organisator van de schrijfwedstrijd Fantastels.

Django Mathijsen (1966) is een Nederlandse sciencefiction- en fantasyauteur, wetenschapsjournalist en componist. Hij won onder andere de NCSF-prijs, de eerste editie van Trek Sagae, De Grote Brugse Fantasy Boekhandelaward en drie keer de Unleash Award en is als vast jurylid betrokken bij Fantastels.

Haen & Mathijsen hebben al vaker samen verhalen geschreven en zijn duidelijk goed op elkaar ingespeeld. Het is niet te merken dat het boekje door twee verschillend personen is geschreven.

In Malika’s schildplicht is er sprake van een prinses en een door de familie verboden liefde, omdat hij te min zou zijn. Er zijn verwachtingen waaraan de prinses moet voldoen, maar zij besluit haar eigen plan te trekken met gevaar voor eigen leven. Tradities en verplichtingen worden doorbroken. Er volgt een strijd. En er is een ‘ze leven nog lang en gelukkig’.

De manier waarop dit ingevuld wordt door de auteurs is aantrekkelijk gedaan. Er zijn een tweetal gebeurtenissen die ik wat ongeloofwaardig vond, maar over het algemeen gezien is dit een prima verhaal.

Malika’s schildplicht is een kort en avontuurlijk verhaal vol met actie en ontwikkelingen. Er komen veel clichés voorbij in dit boekje, maar dat is verre van storend. Het wordt gelabeld als een Young Adult-verhaal, maar ik vind het meer een sprookje wat geschikt is voor jong (12+) en oud.

 

Eindoordeel ****

 

Titel: Malika’s schildplicht

Auteur: Anaïd Haen & Django Mathijsen

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Quasis

Datum: maart 2016

ISBN: 9789492099075

Aantal pagina’s: 46

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s