Elizabeth George – Dag des oordeels ☆☆☆

dag des oordeels.jpg

William Goldacre besluit een einde aan zijn leven te maken door van een klif te springen, nadat een lang bewaard familiegeheim uitkomt. Zijn ex-vriendin zint op wraak en maakt het zijn familie moeilijk.

De bekende feministe en schrijfster Clare Abbott wordt dood gevonden. In eerste instantie gaat men uit van een hartstilstand en beroerte, maar Rory Statham, haar uitgeefster, dringt aan op verder onderzoek, aangezien Clare altijd gezond is geweest en zij niet gelooft in een natuurlijke doodsoorzaak.

Barbara Havers heeft Clare eerder al eens ontmoet en weet Thomas Lynley ervan te overtuigen om een tweede autopsie uit te laten voeren. Daaruit blijkt uiteindelijk dat er sprake is van vergiftiging en daarmee wordt haar dood nu een moordonderzoek. Als er een tweede slachtoffer volgt, die het contact met het gif ternauwernood overleeft is er haast geboden om meer moorden te voorkomen.

Aan Thomas, Barbara en de rest van het team de taak om deze moord en bijna moord te onderzoeken. Daarbij duiken zij dieper in het leven van Clare en de (familie)geschiedenis van de Goldacres en stuiten daarbij op veel haat en nijd.

Twee gebeurtenissen in een paar jaar tijd die alles met elkaar te maken hebben met desastreuze gevolgen voor alle betrokkenen. De onderste steen is nog lang niet boven.

Elizabeth George (1949) is de auteur van achttien thrillers in de Inspecteur Lynley-reeks. Daarnaast schrijft ze de spannende crossoverserie Het Fluistereiland. De auteur begon op haar zevende al met schrijven. Haar eerste boek, Totdat de dood ons scheidt, verscheen in 1988. Haar werk werd bekroond met talloze awards. Veel van haar boeken zijn door de BBC bewerkt tot tv-films of -series, die ook in Nederland en Vlaanderen zijn uitgezonden.

Dat Elizabeth George kan schrijven is een feit. Puur technisch gezien is er niks op haar schrijfstijl aan te merken. Haar ervaring is duidelijk te merken. Maar dan komt smaak om de hoek kijken en over smaak valt niet te twisten. Haar vorige boek Verloren onschuld was voor mij een teleurstellende leeservaring door de langdradigheid van het verhaal. Gezien de goede recensies van Dag des oordeels wilde ik haar nieuwe boek toch weer een kans geven. Maar ook dit boek kon mijn interesse niet continue vasthouden. Van diezelfde langdradigheid is ook nu weer sprake. Het lezen begon mij zelfs te vervelen en dan is 608 bladzijdes een lange ruk.

Maar het zijn niet alleen negatieve gevoelens wat dit boek oproept. Elizabeth George besteedt weer uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van haar personages. Bekende en onbekende karakters worden weer goed beschreven en uitgediept. Daardoor komen de personages echt tot leven op papier. Het voordeel van het lezen van een serie is dat je al veel meer feeling met sommige karakters hebt en gedurende de boeken hun ontwikkeling meemaakt.

Door alle intriges, verwikkelingen en perikelen die voorbij komen had ik eerder het idee dat ik een dramatische roman aan het lezen was, met heel af en toe een klein vleugje spanning. De noemer thriller is wat mij betreft niet helemaal op zijn plaats bij dit boek.

Ik ben met name benieuwd naar wat de fans van het eerste uur van Dag des oordeels vinden en de weg die Elizabeth George is ingeslagen met haar laatste boeken qua schrijfstijl. Je krijgt absoluut veel waar voor je geld met een dik boek en uitgebreide beschrijvingen van personages en gebeurtenissen, dat is een pre. Maar liefhebbers van echt spannende thrillers zullen waarschijnlijk toch gaan afdruipen nu, want spanning is ver te zoeken.

 

Eindoordeel ***

 

Titel: Dag des oordeels

Auteur: Elizabeth George

Genre: Thriller

Uitgeverij: AW Bruna

Datum: januari 2016

ISBN: 9789022998762

Aantal pagina’s: 608

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s