Eve Chase – Het huis op de heuvel ☆☆☆☆

het huis op de heuvel

Lorna en haar verloofde Jon hebben Londen verlaten voor een korte vakantie in Cornwall om verschillende trouwlocaties te bezoeken voor hun huwelijksdag. Lorna heeft mooie herinneringen aan deze streek, waar zij vroeger wel eens met haar ouders en zus kwam. Lorna is met name nieuwsgierig naar het landhuis Pencraw Hill, waarvan zij een aantal foto’s bezit waar zij en haar moeder op staan. De weg er naar toe is moeilijk te vinden en daar aangekomen ziet het er als een vervallen oud huis uit. Jon wil al weer vertrekken, maar Lorna is onmiddellijk gegrepen door de charmes van het huis en houdt vol.

Cornwall, 1969. Amber, haar ouders, broers en zusje brengen hun zomers door in hun landhuis in Cornwall. De rest van het jaar wonen ze in Londen, maar iedereen kijkt er altijd weer naar uit om naar Pencraw Hill – ook wel Black Rabbit Hill genoemd – te verkassen.
Het zijn juist deze maanden die ervoor zorgen dat iedereen weer tot rust komt en iedereen geniet van alles wat het huis en de omgeving te bieden heeft. Tot op een dag de familie door het noodlot getroffen wordt. Hun levens veranderen en Pencraw Hill zal nooit meer dezelfde sfeer uitademen.

Tijdens haar rondleiding door het huis en de omgeving valt Lorna’s oog op een boom met daarin een tekst gekerfd. Deze tekst triggert haar om dieper in de geschiedenis van Pencraw Hill te duiken. Ze voelt een enorme aantrekkingskracht tot alles wat met het huis te maken heeft. Lorna komt te weten dat de vrouw des huizes het huis niet meer kan onderhouden en hard geld nodig heeft om er te kunnen blijven wonen. Het is nu voor het eerst sinds heel wat jaren dat de deuren opengaan en het huis zijn geheimen langzaamaan bloot geeft.

Eve Chase schrijft het liefs over families die ondanks tegenslagen weten te overleven, en over grote oude huizen die geheimen herbergen binnen hun afbrokkelende muren. Het huis op de heuvel is haar debuutroman en is zo’n verhaal. De auteur is getrouwd en woont met haar man en drie jonge kinderen in Engeland.

Het verhaal bestrijkt twee periodes met ruim dertig jaar verschil. En zoals iedere – al is het maar een beetje – ervaren lezer zal verwachten hebben deze twee periodes alles met elkaar te maken. Er wordt langzaam toegewerkt naar de geheimen in dit verhaal. Sommige verhaallijnen zijn voorspelbaar, maar niet alles zie je aankomen. Het huis op de heuvel bevat sprekende personages die zo goed omschreven worden dat ze voor mij echt begonnen te leven tijdens het lezen. Het verhaal gaat flink de diepte in en mede daardoor is het een meeslepend boek geworden.

Eve Chase heeft een boek geschreven wat mij heel erg doet denken aan de stijl van collega-auteur Santa Montefiore. Het is een ontzettend mooi, maar ook tragisch en melancholisch verhaal met een gelukkig en bevredigend einde.

Het huis op de heuvel is een betoverende roman over een hechte familie die verscheurd wordt door een tragisch ongeluk. In de jaren daarna nemen hun levens niet altijd gewenste wendingen en worden er soms keuzes gemaakt, waarvan de gevolgen ruim dertig jaar later nog merkbaar zijn. Maar het is niet alleen kommer en kwel wat men meemaakt. Liefde – hoe onmogelijk het soms ook lijkt – overwint bijna alles.

Eindoordeel ****

Auteur: Eve Chase
Titel: Het huis op de heuvel
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
Datum: januari 2016
ISBN: 9789022575635
Aantal pagina’s: 365

Met dank aan uitgever Maaike le Noble voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s