John Burley – Langzaam, sterf langzaam ☆☆

langzaam, sterf langzaam

Ben Stevenson werkt als patholoog-anatoom in het plaatsje Wintersville. De rust in het gemoedelijke dorp wordt verstoord als er een middelbare scholier wordt vermoord. De jongen is gruwelijk verminkt door steek- en bijtwonden. Aan Ben de taak om het lichaam van de jongen te onderzoeken op aanwijzingen.

Ben heeft zelf twee zoons, waarvan de oudste dezelfde leeftijd heeft als het slachtoffer. Ben is er nu meer op gebrand om de jongens te beschermen tegen kwaad van buitenaf wat voor wrijving tussen hem en zijn vrouw zorgt. Thomas kan er niet zo goed mee omgaan dat zijn vader hem nu zo strak houdt. Ondanks dat er hierover ruzies zijn trekt Thomas zijn eigen plan en sneakt in het weekend ’s nachts weg om naar een feest van zijn vrienden te gaan. Maar dan neemt de nacht een verschrikkelijke wending.

Het is een aantal weken na de eerste moord en er wordt weer een slachtoffer gevonden. Deze keer is het een meisje. Ze is verminkt en voor dood achtergelaten door de moordenaar, maar tegen alle verwachting in overleeft zij het ternauwernood. Het is gelijk duidelijk dat het om dezelfde dader gaat. De politie probeert, samen met Ben, meer over de dader en zijn werkwijze te weten te komen, maar zij herinnert zich jammergenoeg niks meer.

De klok tikt en het is wachten op het volgende slachtoffer. De dader heeft maar één doel en dat is de dood bij zijn prooi zo lang mogelijk te laten duren.

John Burley is een Amerikaanse schrijver. Hij studeerde geneeskunde in Chicago en werkt als Spoedeisende Hulp-arts in het noorden van Californië, waar hij woont met zijn gezin. Voor zijn debuutthriller Langzaam, sterf langzaam ontving de auteur de National Black Ribbon Award van de Literary Guild, de prijs voor origineel, nieuw talent in het thrillergenre.

Langzaam, sterf langzaam begint veelbelovend met een spectaculair proloog. Vervolgens valt de rest van het boek daarbij in het niet. Als het begin van het verhaal dan nog op gang moet komen kan ik daar nog wel inkomen. Maar dit verhaal komt pas op gang in het allerlaatste hoofdstuk. Als dit boek een maaltijd zou zijn zou er veel aandacht aan de amuse besteed zijn, maar is het voor- en hoofdgerecht verwaarloosd. De nadruk ligt meer op bijgerechtjes. Het toetje mag er dan wel weer zijn, maar is veel te laat opgediend en bestaat uit niets meer dan één hap. Kortom…je smaakpapillen leken uitgedaagd te gaan worden, maar je hebt nog steeds honger.

Op de proloog na lezen we niet meer uit het perspectief van de moordenaar, wat zo’n enorme pre voor het verhaal had kunnen zijn. Waarom alleen in de proloog? Het boek is meer een uiteenzetting van gesprekken tussen een groep scholieren onderling en de familiedynamiek van de Stevensons. De personages die voorbij komen in het verhaal – en dan met name de jongeren – worden wat mij betreft niet adequaat neergezet. Zij hebben gesprekken die veel te ouwelijk zijn voor die leeftijd. Ook de reacties van een aantal volwassen personages op het gebeuren komen niet overeen met de werkelijkheid of zijn soms zelfs naïef te noemen.

Langzaam, sterf langzaam is een teleurstellend boek gebleken door een heel groot gebrek aan spanning en geloofwaardigheid. De gesprekken en reacties van de personages worden niet adequaat neergezet en de schrijfstijl van de John Burley komt erg amateuristisch over.

Eindoordeel **

Auteur: John Burley
Titel: Langzaam, sterf langzaam
Genre: Thriller
Uitgeverij: Harper Collins
Datum: januari 2016
ISBN: 9789402704709
Aantal pagina’s: 346

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s