Lars Kepler – Playground ****

playground

Jasmin heeft als luitenant in het leger gediend. Tijdens een missie in het buitenland ging het gruwelijk mis. Twee mensen uit haar team kwamen om en Jasmin raakte zelf zwaargewond. Haar hart stond honderd seconden stil. Wat ze tijdens die seconden meemaakte verandert haar leven voorgoed.

De seconden die Jasmin dood was bracht zij door in wat de havenstad genoemd wordt. Niemand gelooft dit echter, maar zien dit als hersenspinsels en wijten het aan een psychose. Jasmin wordt gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling. Als ze vrijkomt besluit ze het nooit meer over de havenstad te hebben, voor het welzijn voor haarzelf en later ook voor haar zoontje.

Jaren later dreigt Jasmin de voogdij over haar zoontje Dante kwijt te raken. Op weg naar de rechtszaak verongelukt de auto waarin Jasmin, Dante en haar moeder zich bevinden. Haar moeder overlijdt ter plekke en Dante wordt zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Om zijn leven te kunnen redden moeten de artsen zijn hart stilzetten. Iets wat Jasmin niet wil, maar ook niet kan voorkomen.

Jasmin weet nu dat Dante in de havenstad terecht zal komen en dat zonder haar hulp de kans klein is dat hij zijn weg terug naar het leven zal vinden. Diana is arts en de zus van Jasmin en de enige die nog enigszins in het verhaal van de havenstad van Jasmin gelooft. Diana zorgt er met tegenzin voor dat het hart van Jasmin korte tijd stil komt te staan, zodat zij Dante terug kan halen naar het leven.

Voor Jasmin en Dante volgt een missie die eindigt in een heftige strijd in een wereld tussen leven en dood, waar hele andere regels gelden.

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril (1967)en Alexandra Coelho Ahndoril (1966). De naam is een hommage aan de Zweedse schrijver Stieg Larsson en de Duitse wetenschapper Johannes Kepler. Het stel debuteerde in 2009 met hun thriller Hypnose. Naast de Linna-thrillers is het schrijversduo met Playground nu ook een andere weg ingeslagen. Dit is het eerste deel van een nieuwe trilogie.

Zoals we van Lars Kepler gewend zijn is dit ook weer een verhaal met veel actie en is het verhaal op een hele beeldende manier geschreven. Ze zijn erg gedetailleerd in hun beschrijvingen, maar niet op een manier die storend is. In het eerste deel van deze nieuwe serie maken we kennis met een aantal zeer interessante personages. Zoals we van Kepler gewend zijn besteden ze veel aandacht aan de ontwikkeling van de personages. Dit maakt nieuwsgierig naar wat zij in de volgende delen voor ons in petto hebben.

De recensies van Playground liegen er vooralsnog niet om, de waarderingen zijn niet heel hoog te noemen. Maar daar sluit ik mij niet bij aan. Wat is dit verhaal genieten. Ik heb mij geen moment verveeld en ben verrast door dit bijzondere verhaal waarmee de auteurs zijn gekomen. Het is een bijzonder spannend en actierijk verhaal.

Lars Kepler is met het begin van deze trilogie een gedurfd pad op gegaan, want het is heel wat anders dan we van ze gewend zijn. Playground wordt getypeerd als een thriller, maar is wat mij betreft meer fantasy met een goede dosis thriller te noemen. Het is heel erg gedurfd en zeker ook heel erg geslaagd wat het schrijversduo gedaan heeft. De invalshoek van een tussenstation tussen leven en dood als setting is ontzettend origineel en zorgt er mede voor dat dit een geslaagd eerste deel van een nieuwe serie is.

Eindoordeel ****

Auteur: Lars Kepler
Titel: Playground
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Datum: november 2015
ISBN: 9789023495338
Aantal pagina’s: 369

2 gedachten over “Lars Kepler – Playground ****

  1. Ik had alle boeken van ze. Logisch dat je dan ook de nieuwste aanschaft. Wat een tegenvaller. Ik heb me er met moeite doorheen geworsteld. Zoveel fantasie is voor mij totaal zonder spanning.Er komen nog twee vervolgen. Die laat ik mooi in de winhkel liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s