Tess Gerritsen – Speel met vuur ****

speel met vuur

Het heden. Julia is beroepsvioliste. In een antiekwinkeltje in Rome vindt zij een oud muziekboek met zigeunerliedjes. Uit het boek dwarrelt een handgeschreven blaadje met daarop de noten van een wals genaamd Indendio. Julia is er op slag verliefd op en koopt het boek. Weer thuis in Amerika begint zij met het spelen van het mysterieuze stuk, maar dit lijkt een negatief effect te hebben op het gedrag van haar driejarig dochtertje die op dat moment de kat doodsteekt.

Hevig geschrokken wijten Julia en haar man het aan een ongeluk. Maar de keer daarop als Julia het stuk weer speelt vertoont hun dochtertje weer vreemd gedrag. Incendio lijkt een betoverende werking te hebben. Maar de enige die hierin gelooft is Julia. Zonder steun van haar man gaat zij op zoek naar de oorsprong van Incendio. Maar er zijn mensen die niet willen dat Julia gaat graven in het verleden.

Het verleden. Lorenzo is een veelbelovend violist. Hij wordt door een vriend van zijn opa opgezadeld met zijn kleindochter om samen deel te nemen aan een belangrijke muziekwedstrijd. Laura speelt cello. Lorenzo heeft er niet veel zin, maar raakt al snel onder de indruk van deze bijzondere jonge dame.

De tweede wereldoorlog begint ook in Italië steeds heftigere vormen aan te nemen. Lorenzo en zijn familie zijn Joden en worden steeds meer als paria behandeld. Ondanks vele waarschuwingen vluchten zij niet. De katholieke Laura probeert het voor Lorenzo op te nemen, maar de hetze die gaande is tegen de Joden is te groot en overstijgt hun macht. Lorenzo en zijn familie worden geporteerd met alle gevolgen van dien.

Tess Gerritsen (1953) is van Chinese afkomst (Gerritsen is de naam van haar Nederlands-Amerikaanse echtgenoot. Aanvankelijk schreef ze alleen maar romantische thrillers. Toen haar eerste medische thriller een groot succes werd, heeft ze zich alleen nog maar hierop toegespitst. Veel lezers hebben al kennisgemaakt met de boeken met daarin Jane Rizzoli en Maura Isles, waar ook een televisieserie van is gemaakt. De auteur schreef het geschenk voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2014. Incendio is een op zichzelf staand verhaal en is de titel van het geschenkboekje. In Speel met vuur wordt dit verhaal verder uitgebreid.

Dit boek is als het ware twee verhalen in één boek. Een concept wat mij vaak aanspreekt en ook in dit boek weer niet teleurstelt. Enerzijds lezen we over Julia in het heden wat meer een thriller is. Anderzijds lezen we over Lorenzo tijdens de oorlog en zijn liefde voor Laura, muziek en zijn familie, wat meer als een roman leest. De twee verhalen vloeien uiteraard uiteindelijk in elkaar over. Er komen een aantal zeer interessante en aansprekende personages voorbij in het boek.

Zoals we van Tess Gerritsen gewend zijn is dit ook weer een makkelijk leesbaar en vlot verhaal. De schrijfervaring spat van de bladzijden af en er is op de plot(ontwikkelingen) niks af te dingen. Ze heeft bewezen niet alleen goede series te schrijven, ook haar stand-alones mogen er zijn. Speel met vuur is een erg intrigerend en veelzijdig verhaal met een verrassende ontknoping.

Eindoordeel ****

Auteur: Tess Gerritsen
Titel: Speel met vuur
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Datum: december 2015
ISBN: 9789044349115
Aantal pagina’s: 291

Neem ook eens een kijkje op http://www.tessgerritsen.nl/ voor meer informatie over de auteur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s