Robert Karjel – De Zweed ****

de zweed

Op een klein eiland in de Indische Oceaan hebben de Amerikanen een geheime basis waar terroristen gevangen worden gehouden. Al een aantal jaren proberen zowel de CIA als de FBI achter de identiteit van een van de gevangenen te komen. Zij vermoeden dat hij de Zweedse nationaliteit heeft, maar hij laat zelf niets los.

Ernst Grip is een Zweedse veiligheidsagent die door de Amerikanen wordt ingeschakeld om te beoordelen of de gevangene een Zweedse staatburger is. Op het eiland aangekomen wordt hij door Shauna Friedman opgevangen. Ernst heeft veel vragen, maar Shauna laat die grotendeels onbeantwoord. Zonder verdere achtergrondinformatie moet Ernst door de weerstand van de gevangene zien te breken.

Ernst pakt dit op geheel eigen wijze aan en probeert ondertussen meer te weten te komen over de agenda’s van de verschillende Amerikaanse organisaties en hoe de gevangene hier is beland en wat hij tot nu toe heeft meegemaakt. Ernst zijn eigen verleden is ook niet smetloos en Shauna lijkt hier steeds meer geïnteresseerd in te zijn. Maar ook Shauna heeft wat te verbergen.

Robert Karjel (1965) is een voormalig helikopterpiloot en luitenant-kolonel in de Zweedse luchtmacht. Hij is de enige Zweedse piloot die met het US Marine Corps heeft getraind en gevechtshelikopters heeft gevlogen. Hij leeft met zijn gezin net buiten Stockholm. De Zweed is niet het thrillerdebuut van de auteur, maar wel het eerste boek wat vertaald is naar het Nederlands.

Het verhaal speelt zich zowel in het verleden als in het heden af. Het boek begint met de tsunami in Thailand in 2004. We lezen over een man genaamd I. die de golf heeft overleefd, maar hij is de enige van zijn gezin. In de dagen na de ramp denkt iedereen dat hij dood is, maar hij zwerft identiteitsloos over het eiland. Hij vindt een groep gelijkgestemden, van verschillende nationaliteiten, in een hotel elders op het eiland. Als het geld opraakt reizen ze af naar Amerika waar ze tot bijzondere acties komen om weer aan geld te komen.

In het boek besteedt Robert Karjel ook veel aandacht aan het verleden van Ernst Grip. Een verleden wat hij voor iedereen verborgen probeert te houden. Tussen Ernst en Shauna is er een interessante dynamiek gaande. Ondanks hun dubbele agenda’s en het feit dat ze niks over zichzelf en de zaak kwijt willen is daar toch af en toe een flinterdun draadje van vertrouwen en prijsgeven. Beiden hebben een hoop te verbergen.

De schrijfstijl van de auteur is heel fijn. Het verhaal wordt in een soort van staccatostijl gebracht en geen zin is overbodig. Er vindt veel actie plaats. Het zijn bijna twee verhalen in één boek wat helemaal aan het einde heel goed samenkomt. Het tempo van het verhaal is gelijkmatig, waardoor mijn interesse en aandacht getrokken bleef. Helemaal aan het einde heeft de auteur nog een mooie verrassing voor ons in petto.

De Zweed is geschreven door een Scandinaviër, maar is zeker geen typisch Scandinavisch verhaal. Het doet eerder Amerikaans aan door de setting van het verhaal. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van actie- en spionageverhalen.

Eindoordeel ****

Auteur: Robert Karjel
Titel: De Zweed
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Datum: oktober 2015
ISBN: 9789023496038
Aantal pagina’s: 320

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s