Steinar Bragi – De hoogvlakte ***

de hoogvlakte

Hrafn en Egill zijn jeugdvrienden van elkaar en hebben hun vriendinnen Vigdis en Anna meegenomen op een autovakantie door het ruige zuiden van Ijsland. Als ze op de hoogvlakte rijden belanden ze in een dichte mist en raken de weg kwijt. Wanhopig proberen ze deze terug te vinden, maar plotseling komen ze in botsing met een huis wat vanuit het niets opduikt.

In het huis blijkt een oud echtpaar te wonen. Omdat het al laat op de avond is kunnen ze geen kant meer uit en worden ze door de vrouw uitgenodigd om de nacht daar door te brengen. Maar er heerst een vreemde sfeer in het huis. De oude man gedraagt zich heel vreemd en ook van de vrouw krijgen ze geen hoogte.

De volgende dag besluiten ze met de auto van de vrouw hulp te gaan zoeken. Anna blijft achter in het huis om op de spullen te passen. Maar de hoogvlakte lijkt de anderen onderweg tegen te werken. De auto van het echtpaar is al snel onbruikbaar en ze besluiten de tocht lopend voort te zetten. Onderweg horen en zien ze vreemde dingen en de bewoonde wereld lijkt te ver weg te zijn. Ondertussen doet Anna ook vreemde ontdekkingen in het huis.

Steinar Bragi (1975) is schrijver van proza en poëzie. De hoogvlakte is zijn thrillerdebuut en deze werd genomineerd voor de Nordic Council Literature Prize. Het betekende zijn internationale doorbraak. Zijn boek zal in 15 landen verschijnen.

De auteur schenkt veel aandacht aan het beschrijven van de vier personages, wat het verhaal veel psychologische diepgang geeft.
De twee mannen hebben een moeizame vriendschap met elkaar wat in dit boek flink benadrukt wordt. De vrouwen kennen elkaar amper en hebben ook niet echt een klik met elkaar. Er gebeurt onderling veel.

Op de voorkant van De hoogvlakte staat “bezorgt de lezer hartkloppingen”. Er zijn ook zeker een aantal spannende momenten in het verhaal, maar hartkloppingen heeft het mij niet gegeven. Qua horrorelementen had ik meer van dit verhaal verwacht. Op de momenten dat er een onheilspellende sfeer gecreëerd werd was dit ook weer te snel voorbij, wat voelde als een anticlimax.

Er waren een aantal momenten in het boek waarop het mij net even wat te vaag werd en ik dan ook niet helemaal snapte wat ik nou aan het lezen was. De situatie waarin de vier vrienden zich bevinden is af en toe een grote mindfuck. Is het werkelijkheid of zijn het hersenspinsels waar ze mee te maken hebben? Zeker weten doe ik het nog steeds niet.

Steinar Bragi is wel een auteur om in de gaten te houden. De potentie sijpelt door in het verhaal. De manier waarop hij schrijft is over het algemeen fijn. Het boek heeft korte hoofdstukken en weinig personages. De hoogvlakte is zeker ook wel onderscheidend en vernieuwend genoeg ten opzichte van andere boeken. Het voelt alleen niet helemaal als goed afgewerkt, er zijn teveel vraagtekens en vaagheden. Maar ik ben benieuwd hoe deze auteur zich ontwikkelt bij een volgend boek.

Eindoordeel ***

Auteur: Steinar Bragi
Titel: De hoogvlakte
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Datum: november 2015
ISBN: 9789024567744
Aantal pagina’s: 286

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s