Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken *****

hendrik groen

Een jaar lang lezen we over het wel en wee van de 83 ¼ jaar oude Hendrik Groen die in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord woont.

Van dag tot dag schrijft Hendrik Groen over zijn ervaringen in het verzorgingstehuis. Ja, hij is oud en ja zijn lichaam laat hem steeds meer in de steek, maar dat betekent niet dat hij bij de pakken neer gaat zitten. Hendrik geeft ons een dagelijkse kijk in zijn opvallende leven.

Uitgeverij Meulenhoff en Marleen Seegers van 2 Seas Agency hebben de vertaalrechten van Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen verkocht aan maar liefst achttien landen. Er is sprake van een heuse internationale ‘Hendrik’-mania.
Niemand weet welke auteur achter dit geweldig geschreven dagboek zit. En de vraag is of we daar ooit achter zullen komen.

Wat een heerlijke schrijfstijl heeft deze onbekende auteur. Er zijn hilarische anekdotes, maar ook serieuzere onderwerpen passeren de revue en soms is het ook ronduit schrijnend en triest waar Hendrik en anderen tegenaan lopen.

In het begin van Pogingen iets van het leven te maken schrijft Hendrik over het cake-incident. Dit was het moment waarop ik voor het eerst hardop moest lachen en dit was zeker niet de laatste keer. Ik ben verliefd geworden op de humor in dit boek.

En dan de Omanido-club wat staat voor ‘oud maar niet dood’. Geweldig hoe zo’n clubje oudere mensen het leuk maken voor zichzelf. Weg met de geraniums en de gevestigde orde. Ondanks hun geestelijke en lichamelijke achteruitgang maken ze er een feestje van. Heel ontwapenend en soms hilarisch om te lezen wat zij meemaken.

Hendrik Groen relativeert met een grote dosis humor en is de rebel van bejaard Amsterdam-Noord. Een persoonlijkheid om te omarmen en te absorberen.

In januari 2016 komt Zolang er leven is – het tweede dagboek – van deze geweldige Hendrik uit. Ik kijk er naar uit!

Eindoordeel *****

Auteur: Hendrik Groen
Titel: Pogingen iets van het leven te maken
Genre: Roman
Uitgeverij: Meulenhoff
Datum: juni 2014
ISBN: 9789029089975
Aantal pagina’s: 328

Heb jij ook zo genoten van het dagboek van Hendrik Groen?
Help de leukste bejaarde van Nederland aan de NS publieksprijs!

Dat kan via deze link en kost maar 10 seconden: http://bit.ly/1MffYuX

Hendrik Conducteur JPEG

3 gedachten over “Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken *****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s