Sophia Drenth – Bloedwetten (Bloedwetten 1) ****

bloedwetten

De samenleving bestaat uit mensen en gemaakten – zij die het eeuwige leven hebben en afhankelijk zijn van het drinken van bloed.

Roan Storm is voorvechter van de Bloedwet. Een wet die mensen moet beschermen tegen bloedroof door gemaakten. Zijn doel is alle gemaakten uitroeien. Maar de gemaakten maken jacht op deze man die gedragen wordt door het volk en Storm weet dit.

Storm heeft iedereen die hij liefhad verloren door de gemaakten en besluit dat het tijd is om zijn standpunt – dat gemaakten monsters zijn en uitgeroeid moeten worden – kracht bij te zetten. Hij laat zich vangen en verwacht vermoord te worden.

Maar de gemaakten hebben wat anders voor hem in gedachten. Storm wordt als één van hen gemaakt. Na maanden van gruwelijke mishandelingen laten ze hem gaan. Waarom snapt hij niet.

Storm moet zich als gemaakte staande zien te houden, maar weigert bloed van anderen tot zich te nemen. Hij ontdekt dat hij zich kan voeden met zijn eigen bloed.

Zijn eigen Bloedwet zal aangepast moeten worden, want volgens zijn oude regels zou hij zelf ook geen bestaansrecht meer hebben.
Hij wil bewijzen dat er geen bloedroof meer nodig is.

Ondertussen duikt er een nieuwe uitvinding op in de straten, namelijk bloedpulver. Pulver moet bloedroof tegengaan. Het is niet geschikt voor mensen, maar vindt deze weg wel.

Aan Storm de moeilijke taak om zijn bloeddorst bij zichzelf te houden, te strijden voor zijn wet en de misbruikers aan te pakken.

Sophia Drenth won in 1999 de Millennium Prijs wat een voorloper is van de Paul Harland Prijs. Maar tien jaar geleden gaf zij haar schrijfcarrière op. Totdat vorig jaar haar passie voor het schrijven toch weer opbloeide. Bloedwetten is het eerste deel van een nieuwe serie van haar hand. Dit boek heeft zij zelf gepubliceerd.

De auteur breekt in dit boek met bloeddorstige wezens zoals we ze al eeuwen kennen. Zij komt met een geheel eigen versie van bloedzuigers. Heel leuk dat ze dit gedaan heeft en nog op een overtuigende manier ook.

De schrijfstijl van Sophia Drenth doet mij heel erg denken aan die van C.J. Sansom – een schrijver van historische thrillers. De sfeer die in het boek gecreëerd wordt is er een waar Jack the Ripper zich in zou thuis voelen. Het verhaal speelt zich zo rond 1850 af.

De spanning en dreiging in het boek wordt niet zozeer door acties veroorzaakt, maar is meer psychologisch van aard. Er komen weliswaar een paar gruwelijke horrorscènes voorbij en er zijn wel wat actiescènes, maar dat is maar een klein aandeel in het geheel. De auteur brengt veel verdieping aan in haar hoofdpersonages en wat hen beweegt. We krijgen veel dialogen voorgeschoteld.

Een klassiek thema in dit boek is die van de liefde tussen mens en niet-mens. De aantrekkingskracht en de onmogelijkheid hiervan loopt als rode draad door het verhaal heen. Maar het verhaal laat ook zien dat mensen zich als onmensen kunnen gedragen en andersom. Dit is heel subtiel verwerkt door de auteur.

Bloedwetten is het eerste deel van een veelbelovende serie. Sophia Drenth heeft genoeg draadjes uitgezet die vervolgd kunnen worden.

Eindoordeel ****

Auteur: Sophia Drenth
Titel: Bloedwetten (Bloedwetten 1)
Genre: Fantasy
Uitgeverij: Books of Fantasy
Datum: september 2015
ISBN: 9789460860720
Aantal pagina’s: 446

De boektrailer van Bloedwetten:

3 gedachten over “Sophia Drenth – Bloedwetten (Bloedwetten 1) ****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s