T.R. Richmond – Wat ze naliet ***

wat ze naliet

Als de 25-jarige Alice Salmon verdrinkt besluit de 64-jarige professor Jeremy Cooke haar leven te reconstrueren. Dit doet hij door het verzamelen van dagboekaantekeningen en blogposts van Alice en haar vrienden.

Jeremy is getrouwd, maar heeft in de beginjaren van zijn huwelijk een affaire gehad met de moeder van Alice. Op het moment dat Alice een student van hem wordt wakkert dit zijn fascinatie aan voor haar. Niet veel later verliest hij haar ook weer uit het oog.

Als Alice heel wat jaren later overlijdt wil hij de onderste steen boven halen. Wat is er gebeurd op de avond van haar verdrinking? Was het zelfmoord? Was het een ongeluk? Of is ze vermoord? Wie was Alice?

T.R. Richmond is journalist; zijn artikelen zijn verschenen in lokale, regionale en landelijke media. Hij heeft in Londen, Newcastle en Cardiff gewoond voordat hij zich in Surrey vestigde met zijn echtgenote en twee katten. Wat ze naliet is het debuut van de auteur.

De manier waarop dit boek is samengesteld is best origineel te noemen. Het hele verhaal is alleen maar een aaneenschakeling van schrijfsels van Alice, Jeremy en anderen uit haar omgeving. De professor weet in contact te komen met Megan – de beste vriendin van Alice – en met haar (ex)vriend Luke. Zij schrijven over hun ervaringen in hun relatie met Alice.

Dit boek heeft mij tussen verschillende meningen laten schommelen. Er waren momenten waarop het verhaal heel sterk was. Wat mij aansprak waren de brieven die Jeremy aan een vriend van hem stuurt. Deze brieven zijn als het ware als een biecht wat hij van zich af schrijft. De manier waarop het karakter van de professor geschetst wordt is heel beeldend. Ook het aandeel van de dagboekaantekeningen van Alice is groot in het boek en zijn bepalend voor het verhaal.

Maar er zijn helaas ook momenten dat het verhaal tergend langzaam opgebouwd wordt en dat het allemaal een beetje van hetzelfde is. Het verhaal kabbelt dan voort en dit maakt het minder uitnodigend om verder te lezen. Tot er dan weer een kleine wending in het verhaal is waardoor de nieuwsgierigheid weer geprikkeld wordt. Dit boek heb ik wel wat vaker even weggelegd dan dat ik dat normaal gesproken doe. Het had niet continue mijn volledige aandacht.

De kracht van de schrijfstijl van T.R. Richmond zit hem in het overbrengen van emoties. Je voelt wat de personages voelen. De woordkeuze en manier van schrijven is ook aangepast aan degene vanuit wie het verhaal geschreven wordt. Dit komt overtuigend over.

Al met al is Wat ze naliet een boek wat gemengde gevoelens omhoog heeft gebracht. Het verhaal is zeker niet slecht, maar ook zeker geen hoogvlieger.

Eindoordeel ***

Auteur: T.R. Richmond
Titel: Wat ze naliet
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Datum: oktober 2015
ISBN: 9789041425928
Aantal pagina’s: 374

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s