Jeroen van Unen – De Nachtuilen (De Nachtuilen 1) ****

de nachtuilen

De 16-jarige Tobias Durana is van plan om te gaan studeren in het buitenland. Samen met zijn poes Loesje stapt hij op het vliegtuig. Maar tot zijn grote verbazing brengt het vliegtuig hem niet naar Engeland, maar naar de voor hem onbekende Denari-eilanden.

Tobias snapt er helemaal niks van en probeert antwoorden te krijgen. Al snel wordt duidelijk dat hij zich bevindt op een eiland vol met magie. Alle mensen hebben magische krachten. Ook van hem wordt gezegd dat hij magie in zich heeft.

Tobias ontdekt dat hij vroeger op het eiland gewoond heeft met zijn ouders en oudere zus Emily. Maar zijn ouders zijn met het gezin gevlucht toen hij één jaar was. Zijn moeder leeft niet meer en zijn vader is altijd aan het werk in het buitenland. Tobias heeft altijd gedacht dat zijn moeder is omgekomen bij een ongeluk, maar nu blijkt dat zij vermoord is door de gevaarlijke tovenaar Malic.

Er is een eeuwenoude strijd gaande tussen mensen die magie als goed of als kwaad willen gebruiken. De leider van de Denari-eilanden wil Tobias een zware training laten ondergaan om zijn magie te leren gebruiken. Rika en Elianne zijn twee jonge en sterke meiden die hem hierbij helpen. Want Tobias blijkt het onderwerp te zijn van een profetie. Een profetie waar maar weinig mensen op het eiland van op de hoogte zijn. En Tobias moet snel klaargestoomd worden.

Als in de bewoonde wereld magie wordt waargenomen bij een klein kind begint de jacht van goed en kwaad om het kind aan hun zijde te krijgen. Malic heeft zijn zinnen op het kind en op Tobias gezet die op deze missie meegaat. Een missie die levensgevaarlijk blijkt te zijn. Maar er komt hulp uit onverwachtse en machtige hoek.

Jeroen van Unen (1990) is op 19-jarige leeftijd halsoverkop gestopt met zijn studie om zijn droom achterna te gaan, namelijk het schrijven van boeken. De Nachtuilen wordt een vierdelige reeks. De bedoeling is om elk jaar een volgend deel uit te brengen, zodat de lezers mee kunnen groeien met de boeken. Het eerste deel van de Nachtuilen-serie is gericht op lezers vanaf dertien jaar en in de volgende boeken zal die leeftijd steeds een stapje omhoog gaan.

Wat een ontzettend leuk en verfrissend verhaal heeft de auteur met dit boek geschreven. De Nachtuilen is een heel avontuurlijk verhaal met veel spannende en magische momenten. Jeroen van Unen besteedt veel aandacht aan de verdieping van een aantal verschillende personages die daardoor echt tot leven komen in het boek.

Er is met name een gave rol weggelegd voor poes Loesje. Loesje is veel meer dan een doodnormale poes en haar aandeel in het avontuur is soms allesbepalend. En wat betekenen toch die zwarte vogels met witte strepen die Tobias elke keer op het goede moment lijken te helpen? Ook dit wordt naarmate het verhaal vordert duidelijk en is een gave toevoeging aan het verhaal.

De auteur besteedt ook veel aandacht aan het beschrijven van de omgevingen waarin zich alles afspeelt. Daardoor leest het boek heel beeldend. De strijd tussen goed en kwaad, vriendschap, jongeren in de hoofdrol, dat zijn bekende thema’s voor dit soort verhalen en ook de magische setting en avonturen die beleefd worden zijn in grote lijnen herkenbaar. Toch is dit boek vernieuwend te noemen en onderscheidt de auteur zich met dit verhaal.

De Nachtuilen is een vlot lezend boek wat niet alleen jongeren zal aanspreken, maar ook volwassenen zullen er van genieten. Met nog drie boeken te gaan in deze serie hebben we nog heel wat leesplezieruurtjes in het vooruitzicht. Het zal niet lang duren voordat alle liefhebbers van het fantastische genre van Jeroen van Unen hebben gehoord. Een auteur van eigen bodem om in de gaten te houden. Voor jong en voor oud.

Plot ****
Originaliteit ****
Leesplezier ****
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ****

Auteur: Jeroen van Unen
Titel: De Nachtuilen (De Nachtuilen 1)
Genre: YA
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Datum: oktober 2015
ISBN: 9789024569397
Aantal pagina’s: 400

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s