Victoria Aveyard – Rode koningin ***

Rode koningin

Er zijn twee soorten mensen. Mensen met rood bloed en mensen met zilver bloed. De Zilveren zijn bovenmenselijk en hebben bijzondere krachten, maar de Roden hebben dat niet. De Zilveren zijn de rijken en worden bediend door de arme Roden.

De zeventienjarige Mare Berrens en haar familie hebben rood bloed. Zij brengt haar dagen door met zakkenrollen om voeding en snuisterijen bij elkaar te verzamelen voor haar gezin. Haar broers zitten in het leger en Mare en haar jongere zusje Gisa zijn nog de enige kinderen thuis die kunnen bijdragen aan inkomsten.

Voor alle Roden geldt een dienstplicht vanaf achttien jaar. Sinds vele jaren woedt er een oorlog die al veel slachtoffers heeft veroorzaakt. De Zilveren zetten de Roden in om aan het front te strijden.

Kilorn is de beste vriend van Mare. Hij moet zich binnenkort melden voor de oorlog, maar Mare wil dit koste wat kost voorkomen. Om dit te kunnen bereiken moet ze zich op risicovol terrein begeven en reist af naar het koninklijk paleis. Maar het loopt niet zoals gehoopt. De koninklijke familie ontdekt bij Mare een bijzondere kracht die zij niet hoort te hebben als Rode en waar Mare zich ook niet bewust van was.

Mare moet zich staande zien te houden in een nieuwe en gewelddadige wereld, waarin ze niet weet wie te vertrouwen is. Zij moet leren omgaan met haar eigen kracht en de rol waarin ze gemanoeuvreerd is. Maar haar allergrootste belang is dat haar familie en vrienden veilig zijn. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties.

Victoria Aveyard (1989) woont en werkt in Los Angeles. Ze schrijft voor film en televisie. De filmrechten van Rode koningin zijn al voor verschijning verkocht aan de makers van Divergent en Breaking Bad.

Als je de samenvatting van Rode koningin leest is de vergelijking met een aantal andere populaire YA-series al snel gemaakt.
De hoofdrollen worden vertolkt door jonge mensen. Er zijn personages met speciale krachten en/of vaardigheden. Er wordt gestreden tussen goed en kwaad. Ook ontluikende liefde speelt een rol. Genoeg ingrediënten voor een spannend en aansprekend boek.

Het verhaal zit ook echt wel boordevol actie. Maar het is allemaal een tikkeltje voorspelbaar. Nergens wordt je als lezer uitgedaagd door onverwachte gebeurtenissen of verrassende wendingen. Dit boek is een beetje meer van hetzelfde van wat we al gewend zijn met verhalen als Divergent, De hongerspelen en De labyrintrenner, maar het haalt het er net niet bij.

Victoria Aveyard heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. Het verhaal is duidelijke te volgen en heeft korte hoofdstukken. Het boek zit boordevol actie, maar komt af en toe wat schreeuwerig en ‘over the top’ over. Het verhaal mist net de finesse en verdieping wat een goed verhaal in zich hoort te hebben. Daardoor is dit boek een mooie middenmoter te noemen en geen hoogvlieger.

Dat neemt niet weg dat dit wel een vermakelijk verhaal is. Voor liefhebbers van dit genre en dit soort avonturenverhalen is Rode koningin een leuke toevoeging. Maar zeker niets meer en niets minder dan dat.

Plot ***
Originaliteit ***
Leesplezier ***
Schrijfstijl ***

Eindoordeel ***

Auteur: Victoria Aveyard
Titel: Rode koningin
Genre: YA
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023490289
Aantal pagina’s: 415

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s