Nova Ren Suma – Muren van verraad ***

Muren van verraad

Amber zit een jarenlange straf in jeugdgevangenis Aurora Hills uit voor de moord op haar stiefvader. Het is midden in de nacht als de sloten van de cellen ineens openspringen en er geen cipier in de buurt blijkt te zijn. Er ontstaat chaos. Er worden ontsnappingspogingen gedaan en weer anderen ondernemen helemaal niets uit achterdocht of angst. Voor Amber betekent deze nacht het begin van een keerpunt in haar leven.

Violet is een veelbelovend balletdanseres en is aangenomen op dé balletdansschool Juilliard. Maar zij zal nooit zo goed zijn als haar vriendin Ori was. Ori was dé grote belofte van de dansschool, maar zij is overleden. Ori werd veroordeeld voor de moord op twee meiden van school en is in gevangenschap overleden. Violet kan de gevangenisstraf en dood van Ori maar niet vergeten.

Zowel de levens van Amber als Violet nemen een bijzondere wending met Ori als centraal persoon in hun verhaal.

Muren van verraad is een grote ‘trip down memory lane’. Er zijn een aantal stukken die vanuit Violet worden verteld en het heden beschrijven. Maar het is voornamelijk een boek over wat geweest is.

Amber heeft een valse start gehad met haar jeugd door een misbruikende stiefvader en een moeder die daar niks mee deed. Maar zij is zich bewust van haar aandeel in zijn dood en zit haar straf met berusting uit.
Violet is heel erg op zichzelf gefocust en draagt duidelijk een geheim met zich mee.

Nova Ren Suma heeft een hele bijzondere schrijfstijl en dit niet in alleen maar positief opzicht. Met name de eerste helft van het boek is erg warrig en vaak moeilijk te volgen. Het begin van het verhaal is een aaneenschakeling van mijmeringen en dagdromen van de personages. We lezen wisselend vanuit het perspectief van Amber en Violet.

Het centrale thema in dit verhaal is duidelijk ‘schuld’. Gedurende het verhaal wordt duidelijk wie er wel en niet schuldig zijn en hoe men daar zelf tegenaan kijkt. Dit boek heeft paranormale elementen in zich wat uit de tekst op de achterflap van het boek niet te halen is en dus een verrassing was, een aangename welteverstaan.

Muren van verraad wordt ook wel een Young Adult-thriller genoemd, maar dit is niet helemaal op zijn plaats. Het thrilleraspect is amper aanwezig. De kracht van dit verhaal zit in de afronding, daar waar alle draadjes mooi samenkomen. Het einde is heel bevredigend, origineel en zelfs verrassend te noemen.

Plot ***
Originaliteit ****
Leesplezier ***
Schrijfstijl **

Eindoordeel ***

Auteur: Nova Ren Suma
Titel: Muren van verraad
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045209821
Aantal pagina’s: 350

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s