Saskia Sarginson – Zonder jou ***

Zonder jou

Suffolk, 1984. Max en zijn dochter Eva komen met hun bootje midden in een storm terecht. Eva slaat overboord en wordt niet meer gevonden. Iedereen is er van overtuigd dat zij dood is.

In de weken na het ongeluk raken Max en zijn vrouw Clara steeds verder vervreemd van elkaar. Max kan zich niet meer herinneren wat er de avond van de storm is gebeurd. Clara neemt het haar man kwalijk. Maar hun jongste dochter Faith wil niet geloven haar zus dood is. Zij is er van overtuigd dat Eva zich op een eiland verderop bevindt.

Aan de overkant van het water bij Suffolk bevindt zich een eiland van de overheid, wat verboden terrein is. Wat niemand weet is dat Eva daar levend is aangespoeld. Een man die zichzelf Billy noemt heeft haar gevonden en houdt haar vast op het eiland.

Terwijl Max en Clara met hun geheimen steeds meer uit elkaar groeien, probeert Faith hen ervan te overtuigen op zoek te gaan naar Eva op het eiland. Maar zij wordt niet gehoord en besluit koste wat kost zelf op onderzoek uit te gaan.

Voordat Saskia Sarginson (1961) fulltime schrijfster werd was zij ghostwriter voor de BBC en HarperCollins en werkte ze als copywriter.
Haar debuut De tweeling kwam uit in juni 2014. En nu is daar haar tweede thriller Zonder jou.

In Zonder jou volgen we verschillende verhaallijnen. We lezen over hoe het Max, Clara en Faith vergaat vlak na het ongeluk. Er is een verhaallijn waarin we Eva volgen en wat er met haar en Billy gebeurd op het eiland. We lezen over de periode vlak voor de verdwijning van Eva en hoe zij achter een groot familiegeheim komt en ondertussen ook voor het eerst echt verliefd wordt. En er wordt geschreven over de beginperiode van de relatie van Max en Clara en hoe groot hun kinderwens toen was.

De schrijfstijl van Saskia Sarginson is niet bijzonder, maar wel aangenaam te noemen. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en de verhalen wisselen regelmatig van perspectief en periode. Door die snelle schakelingen is het aantrekkelijk om verder te lezen.

Met Zonder jou zit je niet op het puntje van je stoel van de spanning. De scènes zijn niet spannend, gruwelijk of eng. De spanning is meer psychologisch van aard en zelfs dan is dit boek nog tam te noemen. Het verhaal wordt gedragen door goed uitgediepte personages en de ontwikkelingen die zij doormaken. Alle personages hebben iets goeds en iets slechts in zich. Als lezer wordt je door die ontwikkelingen in het verhaal getrokken.

Al met al genoeg ingrediënten voor een fijne thriller, maar niet iedere thrillerliefhebber zal bevredigd zijn na dit boek. Diegenen die van wat zachtere en psychologische thrillers houden zullen zeker niet teleurgesteld worden. Maar als je van het hardere en engere werk houdt dan is dit niet het verhaal waar je naar op zoek bent.

Plot ***
Originaliteit ***
Leesplezier ***
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ***

Auteur: Saskia Sarginson
Titel: Zonder jou
Genre: Thriller
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789400502376
Aantal pagina’s: 367

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s