Santa Montefiore – De vrouwen van kasteel Deverill ****

De vrouwen van kasteel Deverill

De vrouwen van kasteel Deverill is het eerste deel in de driedelige Deverill-saga. Kasteel Deverill bevindt zich in Cork in Ierland. We maken kennis met de Engelse Lord en Lady Deverill en hun familie. Hun oudste zoon Bertie is getrouwd met de kille Maud. Hun huwelijk bestaat vooral nog op papier, maar er is geen intimiteit meer. Zij hebben samen drie dochters en een zoon. Van hun jongste dochter Kitty moet Maud helemaal niets hebben. Haar oogappel is haar zoon Harry. Hij zal het kasteel en al het geld erven en zal de familienaam voortzetten. Het liefst had zij helemaal geen dochters gehad, maar alleen maar zonen. De oudste twee dochters hebben een huwbare leeftijd. Maud verlangt van hen dat ze met een rijke Engelse heer trouwen. Maud heeft alles over voor status en rijkdom en ziet Engeland als het beloofde land. Maar niet alle kinderen zijn van plan te voldoen aan het ideaalbeeld van hun moeder.

Kitty heeft wel een hele goede band met haar grootouders, de Lord en Lady. Vooral met haar grootmoeder kan ze het erg goed vinden. Samen delen zij een gave die de rest van de familie niet bezit. Ook qua uiterlijk heeft Kitty de kenmerken van haar oma, vooral het rode haar. Dit tot grote ontsteltenis van Kitty’s moeder.

We volgen de familie vanaf 1909. Kitty is dan negen jaar. Samen met haar beste vriendin Bridie – de dochter van de kokkin- en met Jack – een jongen uit het dorp – zwerft zij vele uren over het terrein en door het kasteel. Kitty maakt gebruik van het feit dat haar ouders zo goed als geen aandacht voor haar hebben. De vriendschap met Bridie mag eigenlijk niet zijn door het verschil in status. Ook haar vriendschap met de Ierse Jack is niet acceptabel.

Als in de loop der jaren gevoelens van liefde ontstaan tussen Kitty en Jack is dat iets wat ze omarmen, maar wat ook zaadjes van twijfel plant, omdat hun komaf zo verschilt van elkaar dat de relatie eigenlijk gedoemd te mislukken is.

In 1914 barst de oorlog uit, waarop alle gezonde mannen naar het front moeten om te vechten voor hun land. De spanningen en bedreigingen nemen toe op kasteel Deverill. Als Anglo-Ieren zijn zij hun leven en hun bestaan zoals ze gewend zijn niet meer zeker.

Santa Montefiore (1970) studeerde Spaans en Italiaans. Ze debuteerde met de roman Onder de ombu-boom, die internationaal een groot succes werd. Daarna schreef ze vele bestsellers. Ze is getrouwd met de historicus en schrijver Simon Sebag Montefiore.

Een centraal thema in het boek wordt ingenomen door de spanningen tussen de Engelsen en de Ieren. Kitty voelt zich in haar hart Iers, maar mag dit niet openlijk uiten. Haar liefde voor Ierland brengt haar in situaties die niet bij haar afkomst horen en die ook totaal in het geheim moeten plaatsvinden. Haar sympathie ligt bij de Ierse opstandelingen.

In de jaren na de oorlog breekt Kitty de harten van haar ouders als ze voor een baby gaat zorgen – die te vondeling is gelegd bij het kasteel – en hem als alleenstaande vrouw gaat opvoeden. Wat niet iedereen weet is dat deze baby alle recht heeft op het dragen van de Deverill-naam.

In De vrouwen van kasteel Deverill volgen we meerdere generaties van de familie Deverill en ook de verhaallijnen van de mensen om hen heen en uit het dorp. Santa Montefiore neemt de lezer op overtuigende wijze mee in het verhaal. We lezen over vriendschappen en liefde, maar ook over de onmogelijkheid hiervan en opofferingen. We lezen over wat de oorlog teweegbrengt en voor nawerking heeft. En we lezen over de verschillende rangen en standen en hoe dit langzaamaan steeds minder zekerheid en vanzelfsprekendheid met zich meebrengt. Het systeem zoals men gewend is brokkelt steeds verder af.

De paden van de hoofdpersonen scheiden zich gedurende het boek en de verhaallijnen gaan zich afspelen in verschillende gebieden en continenten. Kitty, Bridie en Jack raken elkaar door omstandigheden uit het oog. Pas jaren later zullen hun levens elkaar weer kruizen. Maar weinig is dan nog hetzelfde.

De opbouw van de plot komt heel natuurlijk over in dit boek. We groeien als het ware mee met de verschillende personages. Heel origineel is het verhaal niet, want er zijn al vaker boeken over deze periode en met deze thema’s geschreven. Maar het is wel een heel aansprekend verhaal.

De vrouwen van kasteel Deverill is een heel mooi en ontroerend geschreven historische roman.
En met zoveel ontwikkelingen in dit eerste deel kunnen we uitkijken naar nog veel meer verhalen over de familie Deverill en consorten in de volgende twee delen van deze saga. Een veelbelovende trilogie.

Plot ****
Originaliteit ***
Leesplezier ****
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ****

Auteur: Santa Montefiore
Titel: De vrouwen van kasteel Deverill
Genre: roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022568545
Aantal pagina’s: 445

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s