Elizabeth Little – Lieve dochter ***

Lieve dochter

De zesentwintigjarige Jane Jenkins heeft jaren in de gevangenis gezeten voor de moord op haar moeder, societyster Marion Elsinger. Jane is nu vrijgekomen door nietigverklaring van de zaak, omdat er met bewijsmateriaal gerommeld zou zijn. Jane kan zich niet veel meer herinneren van die nacht. Wat ze wel weet is dat ze een hekel had aan haar moeder.

Jane duikt onder en meet zichzelf een andere identiteit aan. Zij is vastbesloten om uit te zoeken wat er de avond van de moord gebeurd is. Haar eerste aanwijzing brengt haar naar een goudzoekerstadje in South Dakota. Maar de tijd dringt. Want niet iedereen neemt er genoegen mee dat zij vrij is gekomen en willen haar laten boete voor de moord. Achterna gezeten door haar advocaat en de pers doet Jane haar best zich te mengen tussen de bewoners van het stadje en de antwoorden op alle vragen te krijgen. Maar de belangrijkste vraag is… Is Jane wel de moordenaar van haar moeder?

Elizabeth Little is journalist en schrijver en heeft gestudeerd aan Harvard. Eerder bracht zij twee non-fictieboeken uit. ‘Lieve dochter’ is haar fictiedebuut.

Het boek begint waar Jane net ontslagen is uit de gevangenis. Samen met haar advocaat bekokstooft zij een plan om te kunnen vluchten van alle aandacht die er om haar is ontstaan. Omdat zij een dochter van een societyster is en zelf ook op menig cover heeft gestaan, zit de pers er bovenop. Trace Kessler, iemand die zich via de digitale wereld hard maakt voor haar schuld, is een hetze begonnen tegen Jane en looft zelfs een beloning uit voor degene die haar verblijfsplaats weet, waardoor de tijd dringt voor Jane. Maar wat haar advocaat niet weet is dat ook hij niets van haar bestemming zal weten.

Het verhaal is tweeledig gebracht. Enerzijds lezen we vanuit het perspectief van Jane. Dit wordt afgewisseld met verhalen vanuit getuigen, haar naasten, verslagen en artikelen. Deze insteek is erg origineel van Elizabeth Little. Zo krijgen we als lezer meer inzicht in wat er gebeurd is en hoe dit ervaren wordt door iedereen.

Dit boek is eigenlijk geen echte thriller. Ja, er is iemand vermoord. Ja, er is een moordenaar in het spel. Ja, mensen hebben een verborgen agenda. Ja, de plot wordt opgebouwd als een who-dunnit. Maar nergens in het verhaal zitten we op het puntje van onze stoel. Nergens is er sprake van een kat- en muisspel. Nergens in het verhaal is er sprake van gruwelijke of bloedige scènes. Nee, geen echte thriller, maar toch is het een heel aangenaam verhaal en tovert dit boek zelfs regelmatig een lach op je gezicht door het ontzettend goed neerzetten van Jane. Het is gewoon grappig om te lezen hoe zij haar best doet haar eigen persoonlijkheid onder de duim te houden en haar suffe alter-ego te spelen.

Wat ‘Lieve dochter’ mist aan spanning wordt gecompenseerd door de droge en vlijmscherpe humor die de schrijfstijl kenmerkt.

Plot ***
Originaliteit ***
Leesplezier ***
Schrijfstijl ****

Eindoordeel ***

Auteur: Elizabeth Little
Titel: Lieve dochter
Genre: thriller
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789400505445
Aantal pagina’s: 350

Met dank aan AW Bruna voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s