Esther Kreukniet – En passant ****

En passant

Na een ernstig auto-ongeluk ligt Michelle met zware verwondingen in coma in het ziekenhuis. Gekluisterd aan haar ziekenhuisbed doet Michelle haar best om zich te herinneren wat er gebeurd is.

Naar de buitenwereld toe heeft Michelle het helemaal voor elkaar. Zij is getrouwd met Lennart, een knappe man uit een welgestelde familie. Lennart is een man die leeft volgens een vaste structuur, gek is op controle en erg voorspelbaar is. Samen hebben zij twee kinderen. Michelle heeft een eigen kunstgalerie waar de zaken goed gaan.

Dan begint Michelle een affaire met de onvoorspelbare en robuuste Jacob, de beste vriend van Lennart. Haar keurige leven komt op zijn kop te staan.

Gesprekken aan het ziekenhuisbed van Michelle komen met flarden bij haar binnen. Terwijl ze vecht voor haar leven bevindt Michelle zich in een staat waarin haar herinneringen langzaamaan weer vorm krijgen. Deze zijn eerst onsamenhangend en komen ook niet in chronologische volgorde, maar beetje bij beetje krijgt alles betekenis.

Nu Michelle in coma ligt is voor haar een tijd van reflectie aangekomen.
Om achter alle antwoorden te komen moet Michelle eerst haar verleden herbeleven en de confrontatie met haar eigen daden aangaan. Pas dan is zij klaar om te ontwaken.

‘En passant’ is een verhaal wat geschreven is vanuit de beleving van Michelle. Dit is een originele invalshoek en is op zich al beklemmend om mee te maken. Als lezer krijg je een goed idee hoe een patiënt een coma kan ervaren.

Esther Kreukniet introduceert een aantal zeer interessante personages. Er vindt aardig wat verdieping plaats in het boek. Haar schrijfstijl is heel vloeiend en toegankelijk en heeft korte hoofdstukken.

Het boek bestaat uit een aantal verschillende verhaallijnen. We lezen over een gijzeling die plaats heeft gevonden, over de affaire met Jacob en hoe Michelle en Lennart uit elkaar groeien en over gesprekken die nu plaats vinden aan haar bed. En dan zijn er nog de geheimzinnige notities die om de zoveel hoofdstukken een pagina vullen. Deze notities zijn een afbeelding van een applicatie uit een smartphone.

Doordat de herinneringen van Michelle in fragmenten en warrig voorbij komen lijken alle personages zowel te vertrouwen als niet te vertrouwen. Michelle en Lennart hebben allebei een hoop fouten gemaakt, maar maken ook allebei weer een persoonlijke groei door. De manier waarop de auteur dit verwerkt in het verhaal is erg sterk.

De enige op- en aanmerking is de voorspelbaarheid van het verhaal. Al vrij snel ontstond het vermoeden wat betreft het ‘wie en waarom’. Gedurende het verhaal is dat niet meer gewijzigd. Als lezer wordt je niet op het verkeerde been gezet. Daar zou nog wat winst in de spanning te halen kunnen zijn.

De spanning in ‘En passant’ is van psychologische aard en is vooral onderhuids te noemen. Een paar uurtjes leesplezier zijn gegarandeerd!

Eindoordeel ****

Plot ****
Spanning ***
Leesplezier ****
Schrijfstijl ****
Originaliteit ****
Psychologie *****

Auteur: Esther Kreukniet
Titel: En passant
Genre: Thriller
1e uitgave: okt 2014
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044345391
Aantal pagina’s: 308

Ik was één van de vijftien gelukkigen die dit boek in ontvangst mocht nemen tijdens de leesclubbijeenkomst van Hebban op het Thrillerfestival in Zoetermeer.

Voorafgaand aan de uitreiking was er een interview met Esther waarin zij meer vertelde over de totstandkoming van het verhaal. Dit heb ik als een hele leuke meerwaarde ervaren. Het geeft een extra dimensie aan het lezen van een boek.

Bedankt Esther, Hebban en The House of Books voor dit leesclub/recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s