Derwent Christmas – De stilte voor Julia **

Christmas-derwent-de-stilte-voor-julia

Aaron Nijdam heeft in korte tijd na elkaar zijn dochtertje en zijn vrouw verloren. Julia was vier jaar toen zij door een ongeluk om het leven kwam. Zijn vrouw heeft zichzelf van het leven beroofd.
Nu op de dag van de begrafenis van zijn vrouw maakt hij een rigoureuze beslissing. Op een kruispunt aangekomen volgt hij niet de rouwstoet, maar neemt hij een andere afslag. Aaron is vastbesloten de dood van zijn dochter te wreken.

Aaron werkt als leraar op een middelbare school. Vlak voor de dood van zijn dochter heeft Aaron een burn-out doorgemaakt. De rector van de school – Ernst Klapwijk – heeft hem tijdens zijn ziekteverlof thuis onverwachts een bezoekje gebracht. Om hem een hart onder de riem te steken heeft Ernst hem een boek over mindfulness gegeven. Iets wat Aaron mogelijk kan helpen om met zijn burn-out om te leren gaan. Ernst twijfelt ten zeerste of hij wel heil ziet in mindfulness.

Als zijn vrouw is overleden weet Ernst het zeker. Het medicijn tegen een burn-out is geen cursus mindfulness, maar keiharde wraak…

Derwent Christmas (1972) komt uit Groningen. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn Engelse vader. Met zijn debuutroman ‘Twee tranen’ heeft hij de schaduwprijs gewonnen.

‘De stilte voor Julia’ begint met de zin: “Een maand geleden is mijn vrouw begraven. Dat was een droevige gebeurtenis, maar niet een die me verdrietig maakte”.
Met deze zin wordt gelijk al een toon gezet. Als lezer vraag je je gelijk af waarom een man niet verdrietig is om het overlijden van zijn vrouw. Wat volgt is een schakeling tussen gebeurtenissen is het heden en verleden. We lezen over situaties die zich vaak afspelen op de drempel van het irrationele. Het boek gaat over de dagen rond de begrafenis en over de periode van Aaron’s burn-out. Allemaal uit het oogpunt van Aaron. Zijn personage komt heel erg afhankelijk, somber, achterdochtig en soms zelfs bijna psychotisch over.

De schrijfstijl van Derwent Christmas is opvallend te noemen. Er is weinig structuur, gaat vaak van de hak op de tak over. Regelmatig blijken we weer eens in Aaron’s mijmeringen of dagdromen te zitten, waardoor het even schakelen en teruglezen is, wat de vaart uit het verhaal haalt. Langzaamaan wordt wel duidelijk hoe Aaron het ongeluk beleeft heeft en wie er volgens hem verantwoordelijk voor is.

De schrijver zorgt in ‘De stilte voor Julia’ ook nog voor een flinke les in mindfulness. Mindfulness is een hele mooie techniek om met allerlei situaties in het leven om te leren gaan, maar had in het verhaal niet zo uitgebreid aan bod hoeven komen. Er worden letterlijke passages overgenomen uit een boek voor mindfulness. Dit voegde niks toe aan het verhaal.

Helemaal aan het eind zorgt Christmas nog wel voor een explosief einde. Maar het geheel laat een onbevredigend gevoel en zelfs nog wat vraagtekens achter.

Auteur: Derwent Christmas
Titel: De stilte voor Julia
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044531305
Aantal pagina’s: 173

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s