Helene Wecker – De golem en de djinn *****

Golem en djinn

New York 1899. Aan boord van een schip wordt een golem tot leven gewekt door haar meester. Zij is uit klei gemaakt, maar ziet er uit als een gewone jonge vrouw. Als haar verwekker onderweg op de boot overlijdt komt zij zonder begeleiding aan wal in Amerika. Als rabbi Meyer haar in problemen op straat aantreft neemt hij haar onder zijn hoede. Samen geven zij de golem de naam Chava en leert hij haar hoe zij onopvallend kan leven tussen de mensen.

Arbeely heeft zijn eigen tingieterij in de wijk Klein Syrië in New York. Als hij de opdracht krijgt om een gebutste koperen kan te repareren gebeurt er iets heel vreemds. Met een schok bevindt zich ineens een lange knappe man in de ruimte. Deze man is geagiteerd en snapt niet waar hij is. Al snel komen zij erachter dat hij honderden jaren opgesloten heeft gezeten in die kan. De man is een djinn – gemaakt uit vuur – en komt oorspronkelijk uit de woestijn van Syrië. Vervloekt door een tovenaar zit hij vanaf nu gevangen in het lichaam van een mens. Een ijzeren polsband zorgt ervoor dat hij de krachten van een djinn kwijt is. Samen geven zij de djinn de naam Achmad. Arbeely neemt de djinn onder zijn hoede en geeft hem een baan in de tingieterij.

De golem en de djinn leven niet zoals een mens dat doet. Zij zijn niet in staat om te slapen en moeten zich anders zien te vermaken. Tijdens een van hun nachtelijke wandeltochten komen zij elkaar per toeval tegen. Waar eerst wantrouwen en afstandelijkheid de boventoon voert groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Samen moeten zij zich zien te redden in een voor hun onbekende wereld tussen de mensen.

‘De golem en de Djinn’ is het debuut van de auteur. Joodse en Arabische tradities en rituelen worden op betoverende wijze verwerkt in dit boek. Ondanks dat de hoofdpersonages niet menselijk zijn is het wel een heel menselijk verhaal geworden.
Helene Wecker heeft een hele mooie, bijna poëtische schrijfstijl. Er valt zoveel te lezen en te beleven met dit verhaal.

Waar de golem vaak kinderachtig en naïef overkomt is de djinn meer volwassen en zeker. Ze leren elkaars zwakke en sterke eigenschappen (her)kennen. De golem hoort de angsten en wensen van mensen in haar hoofd. Voor een golem zijn er twee commando’s, eentje om haar tot leven te wekken en eentje om haar te vernietigen. Als deze commando’s in verkeerde handen vallen is dat funest. Als een golem zelf de smaak van vernietiging te pakken heeft is zij niet meer te stoppen. Daarom is zij een groot gevaar als zij boos wordt.

De djinn kan zich niet meer herinneren hoe de tovenaar hem heeft kunnen vangen. Water is een gevaar voor hem, omdat zijn vuur dan dooft en hij daarmee wordt vernietigd. Hij heeft een grote vrees voor ijzer. Gedurende het verhaal zijn er af en toe hoofdstukken waarin geschreven wordt over 1000 jaar geleden. Zo komt de lezer langzaamaan te weten wat er is gebeurd met de djinn.

Naast Chava en Achmad worden er nog veel meer personages geïntroduceerd. Allen hebben een aandeel in het geheel en brengen hun eigen interessante en meeslepende verhaal met zich mee. Het zijn stuk voor stuk aansprekende verhaallijnen.

‘De golem en de djinn’ is van het begin tot het eind een pareltje om te lezen. De plot is geniaal en er zijn heel wat mooie, ontroerende en ook spannende wendingen in het verhaal. Het is geen roman in klassieke zin, maar meer een roman met een magische tint.

Auteur: Helene Wecker
Titel: De golem en de djinn
Genre: Roman
Uitgeverij: Mistral
ISBN: 9789048820016
Aantal pagina’s: 460

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s