J.K. Johansson – Laura ***

Laura

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar zijn alle leerkrachten en leerlingen van de middelbare school in het Finse plaatsje Palokaski in rep en roer vanwege de verdwijning van de 15-jarige Laura. Miia, voormalig cyberagent, begint die dag aan haar nieuwe baan als remedial-teacher op de school. Haar broer Nikke werkt er als psycholoog.

Al snel begint de roddelmachine op gang te komen in het dorpje. Er wordt een facebookpagina geopend waar iedereen met tips en aanwijzingen terecht kan. Al snel zijn er aanwijzingen dat Nikke meer van de verdwijning van Laura moet weten.
Miia kan haar vorige baan bij de politie niet loslaten nu zij zich midden in de onrust bevindt. Zij start op haar manier haar eigen onderzoek en wil de onschuld van haar broer bewijzen.

Voor Miia en Nikke is deze zaak nog eens extra gevoelig, omdat hun zus Venla als puber ook van de aardbodem is verdwenen. Niet alleen vertonen deze zaken overeenkomsten met elkaar, maar qua uiterlijk lijken Venla en Laura ook nog eens op elkaar.

J.K. Johansson is het pseudoniem van een groep Finse scriptschrijvers. Dit boek is hun debuut en het eerste deel van een trilogie.

‘Laura’ is een laagdrempelige thriller die wordt gekenmerkt door eenvoud. Het begint heel tam en gelukkig is er een stijgende lijn in spanning te bemerken, maar dit gaat heel gestaag. Het is geen dik boek en de schrijfstijl is heel simplistisch, waardoor het boek zo uit is.

Dit verhaal beschrijft een dorpsgemeenschap waar al snel meerdere mensen verdacht zijn. De schrijvers zorgen ervoor dat meerdere mensen een motief kunnen hebben. Toch wordt hiermee de spanningsboog niet echt verhoogd. Als lezer komen we weinig uitdagingen tegen. Het zijn redelijk hapklare brokken die we voorgeschoteld krijgen. Het verhaal bestaat veelal uit thrillerclichés, voorspelbaar gedrag en verdachtmakingen die makkelijk te doorzien zijn. Maar voor de thrillerlezer die niet teveel verwachtingen heeft is het een lekker lees-weg-verhaal.

Het is duidelijk dat het verhaal met dit deel nog niet klaar is. We worden al enigszins voorbereid op het tweede deel, waarin waarschijnlijk de verdwijning van Venla een grote rol zal spelen. Er zijn nog teveel losse draadjes. Wat dat betreft geeft het zelfs een beetje een onbevredigend gevoel, omdat je het idee krijgt dat het verhaal nog moet beginnen. Gezien het weinig aantal bladzijdes kan je je afvragen of de trilogie niet beter één goed dikker boek had moeten zijn. Het boek krijgt net aan drie sterren, omdat het einde een mooie teaser geeft voor deel twee. Daarom het voordeel van de twijfel.

Auteur: J.K. Johansson
Titel: Laura
Genre: Thriller
Uitgeverij: The house of crime
ISBN: 9789044345667
Aantal pagina’s: 192

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s