Julia Keller – Onderhuids ****

Onderhuids

Belfa ‘Bell’ Elkins werkt als openbaar aanklager in het plaatsje Acker’s Gap in West Virginia. Bell is hier geboren en getogen. Getekend door een heftige familiegebeurtenis in het verleden is zij dit plaatsje een aantal jaren geleden ontvlucht met haar inmiddels ex-man en dochter. Maar Bell miste het teveel en is toch weer teruggekeerd om tegen de opkomende armoede en drugshandel te strijden. Dit tot grote ontevredenheid van haar zeventienjarige dochter Carla, die flink aan het puberen is.

Bell’s nieuwste zaak is er eentje van een zesjarig jongetje die gewurgd is zijn door zijn vriend, een verstandelijk gehandicapte jongen. De vraag is of zij gaat pleiten voor de gevangenis of voor opname in een instelling.

Carla zit wat te drinken in de plaatselijke eettent als zij er getuige van is hoe iemand drie oude mannen doodschiet. Voordat iemand wat kan doen is de dader ook weer vertrokken. Alle getuigen spreken elkaar tegen, waardoor de politie in het duister tast. Ook Carla weet niks te melden. Tot zij zich een paar dagen later ineens iets herinnert. Op eigen houtje zoekt zij naar meer aanwijzingen. Zij hoopt haar moeder de naam van de dader te kunnen geven. Maar dit is geen goede zet van Carla.

‘Onderhuids’ is het thrillerdebuut van de auteur. Keller is eerder voor haar journalistieke werk onderscheiden met een Pulitzerprijs. Karin Slaughter noemt dit debuut een must-read.

En wat een fijn debuut is dit van Julia Keller. De kracht van dit boek ligt met name in de vloeiende verhaallijnen, mooie verdieping van personages en het aantal plotwendingen. De stijl doet zelfs enigszins aan die van Karin Slaughter denken. We leren veel over het plaatsje en de personen die er wonen. Het boek heeft veel diepgang. Heel veel spanning is er niet, maar door de stijl van het verhaal mist dat niet. Er zijn genoeg vraagtekens te beantwoorden en het verhaal boeit van het begin tot het einde.

Gedurende het boek blikt Julia Keller af en toe terug naar het verleden. Beetje bij beetje krijgen we te lezen wat er gebeurd is toen Bell tien jaar was. Dit is een subplot in het verhaal, maar heeft Bell wel gemaakt tot wie ze nu is. En het krijgt zelfs aan het einde nog een verrassend staartje in het heden.

‘Onderhuids’ is een ijzersterk debuut wat zich kan meten aan de betere thrillers door de diepgang van het verhaal en de goede plot(wendingen).

Auteur: Julia Keller
Titel: Onderhuids
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133954
Aantal pagina’s: 399

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s