David Hewson – Poppenhuis ****

Poppenhuis

Drie jaar geleden is de dochter van Pieter Vos ontvoerd en sindsdien is er nooit meer iets van haar vernomen. De enige aanwijzing die hij heeft gekregen is een doos met daarin een tekening van een poppenhuis, een pop, bloed en een pluk haar. Pieter was een vooraanstaand rechercheur bij de politie van Amsterdam. De verdwijning van Anneliese zorgde er voor dat zijn huwelijk stuk liep en dat hij stopte met zijn werk. Hij leeft nu een sober en teruggetrokken bestaan en verdeelt zijn tijd tussen zijn woonboot, het museum en de kroeg.

Dan staat er op een dag een vrouw voor zijn neus die hem vraagt mee naar het bureau te komen. Laura Bakker is aspirant agent bij het bureau waar Pieter werkte en zij hebben hem nodig bij de verdwijningzaak van Katja die overeenkomsten vertoont met de zaak van zijn dochter. Katja Prins is de dochter van een lokale politicus die getrouwd is met Pieter’s ex-vrouw. Pieter wil er in eerste instantie niet aan geloven, maar getriggerd door de weinige aanwijzingen en het vreemde voorkomen van Laura gaat hij samen met haar op onderzoek uit.

Theo Jansen wordt na twee jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Theo is de drugsbaas van Amsterdam. Maar tijdens zijn periode achter de tralies is er het een en ander veranderd in de stad en zijn de verhoudingen in het criminele circuit gewijzigd. Theo moet vechten voor zijn leven en dat van zijn familie. De enige politieman die hij vertrouwt is Pieter.
De twee mannen komen nader tot elkaar en lijken elkaar nodig te hebben om voor eens en altijd de onderste steen boven water te kunnen krijgen.

David Hewson is een bekende naam voor veel thrillerliefhebbers. Eerder al schreef hij de serie ‘De killing’. Hiermee heeft hij een grote schare fans verworven. Met ‘Poppenhuis’ is hij een nieuwe serie gestart. Eentje die zich afspeelt in Amsterdam. De auteur heeft lange tijd doorgebracht in onze hoofdstad om voor een geloofwaardig verhaal te zorgen. Het resultaat mag er zijn. Voor degenen die Amsterdam kennen is het heel herkenbaar wat beschreven wordt.

David Hewson heeft een aantal interessante personages op papier gezet. Met Pieter Vos en Laura Bakker is een heel gaaf politieduo geboren, die ons ongetwijfeld nog een aantal leuke situaties gaan brengen. Pieter is getekend door de ontvoering en trekt in alles zijn eigen plan. Laura komt uit een Fries dorp, draag de meest afschuwelijke kleding en is een vreemde eend in de bijt in de grote stad. Maar juist deze combinatie blijkt goed te werken voor die twee.
En ook het personage van drugsbaas Theo wordt goed uitgediept en werkt zelfs een soort van sympathie op.

‘Poppenhuis’ is een snel verhaal waarbij de politiewereld, de lokale politiek en het criminele drugswereldje met elkaar verweven zijn. We lezen verschillende verhaallijnen over verschillende personen. Intriges en corruptie lijken aan de orde van de dag. In het begin zijn alle verhoudingen nog wazig, maar naarmate het verhaal vordert trekt de waas weg en wordt alles duidelijk. Dit gebeurt heel gedoseerd, waardoor het verhaal tot het einde vragen blijft oproepen. Pas na de allerlaatste bladzijde zijn alle vragen beantwoord.

Auteur: David Hewson
Titel: Poppenhuis
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022568002
Aantal pagina’s: 382

Een gedachte over “David Hewson – Poppenhuis ****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s