Yvonne Deinert – Het midden van nergens ****

Het midden van nergens

Pasca is 15 jaar en kleedt zich het liefst in gothic-stijl. Omdat haar ouders dit nooit zullen goedkeuren kleedt zij zich dagelijks voor school om bij haar beste vriendin Donja. Als Pasca voor het eerst naar een gothic-feest gaat ontmoet zij daar de knappe fotograaf Ard. Hij is een vriend van Pasca’s broer Dinky. Pasca voelt zich aangetrokken tot deze geheimzinnige en oudere jongen. Langzaamaan zoekt ze toenadering tot hem, maar is dit wel wat zij wil?

Pasca kan al haar gevoelens niet met haar ouders delen. Zij voelt zich thuis meer een veredelde huishoud- en oppashulp. Donja dreigt ook nog eens afstand te creëren in hun vriendschap en dan besluit Donja om weg te lopen van huis. Pasca komt al snel in contact met Geertje – de eigenares van een antiekwinkel. Deze ontmoeting betekent een keerpunt in het leven van beide dames.

‘Het midden van nergens’ is een boek wat binnen een dag uit te lezen is. Het is een dun boek, maar heeft aardig wat diepgang. Het karakter van Pasca wordt heel meeslepend beschreven. Yvonne Deinert heeft een hele prettige en vlotte schrijfstijl. Voor veel pubers, maar ook voor ouders zal het een herkenbaar verhaal zijn.

Het is interessant om te lezen hoe Pasca worstelt met haar anders zijn en hoe zij haar eigen droomwereld probeert te creëren. Ze idealiseert het contact met Ard. Voor de lezer is het duidelijk dat Ard haar gebruikt om in zijn bed te krijgen. Pasca worstelt met wat ze wel en niet wil, maar blijkt een hele sterke jongedame te zijn.

Vooral de totstandkoming van de relatie tussen Pasca en Geertje is heel aandoenlijk. Dit zorgde voor een aantal kippenvel momenten tijdens het lezen. Worstelen met gevoelens en grenzen komt in iedere generatie voor. Hoe een pubermeisje en een vrouw op leeftijd het beste in elkaar naar boven halen is de mooiste verhaallijn in dit boek.

‘Het midden van nergens’ gaat over anders zijn en over grenzen leren kennen en aangeven.
Het enige wat Donja wil is dat haar ouders trots op haar zijn zoals ze is. In de puberteit verandert er een hoop, zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Voor zowel jongvolwassenen als ouders is deze fase een zoektocht. Blijven communiceren met elkaar is daarom misschien wel de belangrijkste boodschap die Yvonne Deinert ons met dit boek kan brengen.

Auteur: Yvonne Deinert
Titel: Het midden van nergens
Genre: Young Adult
Uitgeverij: LetterRijn
ISBN: 9789491875021
Aantal pagina’s: 165

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s