Piper Kerman – Oranje is het nieuwe zwart ****

Oranje is het nieuwe zwart

Het leven van Piper Kerman verandert van het ene op het andere moment als de politie voor haar deur staat.
Ze moet voor de rechter komen in verband met handel in drugs en witwassen. Het is al weer 10 jaar geleden dat Piper in een baldadige periode van haar leven een koffer met drugsgeld heeft gesmokkeld. De drugsbende die hiervoor verantwoordelijk was is opgepakt. En haar naam is ook genoemd.
Inmiddels heeft Piper een goede baan, een lieve vriend en gaat het haar voor de wind. Maar ook al komt ze uit een welgesteld gezin en is ze nu een modelburger moet ze toch de consequenties van haar actie van toen dragen. Ze wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden in de vrouwengevangenis van Danbury. Haar ervaringen van die periode heeft ze gebundeld in een boek.

‘Oranje is het nieuwe zwart’ is het waargebeurde verhaal van de auteur. Tevens is dit boek de basis voor de NETFLIX-serie ‘Orange is the new black’, wat razend populair is.

De auteur heeft een fijne schrijfstijl. Kenmerkend zijn makkelijk taalgebruik en korte en afgebakende hoofdstukken.
Als lezer leef je gelijk mee met de vrouwen in de gevangenis. Uit alle lagen van de bevolking zijn er vrouwen te vinden. Er worden vriendschappen gesloten die je buiten de muren niet voor mogelijk zou hebben gehouden. Het gevangeniswezen barst van officiële en onofficiële regels, schema’s en rituelen. Als nieuweling betekent dit een zoektocht naar wat wel en niet kan en hoe je je moet gedragen.

Het boek is niet alleen een beschrijving van ervaringen in een vrouwengevangenis.
Piper Kerman geeft het boek diepgang door ook de valkuilen van het Amerikaanse gevangenissysteem te benoemen. Als gedetineerde wordt je slecht tot niet voorbereid op hoe je je leven weer op kan pakken na je vrijlating. Er zijn cursussen te volgen, maar deze dragen niets bij aan hoe het er in de buitenwereld aan toe gaat. De auteur kwam zelf in een gespreid bedje terug, maar helaas geldt dit voor het gros van de gevangenen niet. Die voorbereiding moet volgens Kerman veel beter kunnen.

‘Oranje is het nieuwe zwart’ is een mooi, ontwapenend en soms zelfs grappig verhaal over het reilen en zeilen in een vrouwengevangenis vanuit het perspectief van de gevangene.

Auteur: Piper Kerman
Titel: Oranje is het nieuwe zwart
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Ambo/Anthos
ISBN: 9789047204534
Aantal pagina’s: 295

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s