C.J. Sansom – Wraakengel ****

Wraakengel

Matthew Shardlake is advocaat in Londen. Het voorjaar van 1543 kenmerkt zich door roerige tijden in een stad vol bedelaars en fanatici. Shardlake krijgt een moeilijke zaak toegewezen. Adam Kite, een puberjongen, is opgesloten in een gesticht wegens het constant prevelen van gebeden. De vraag is of hij fanatiek religieus is of dat hij toch bezeten is. Verschillende kampen hebben er een mening over. Aan Shardlake om de belangen van de jongen te behartigen. Samen met een bevriende dokter probeert hij tot de jongen door te dringen.

In de tussentijd wordt het district opgeschrikt door een verschrikkelijke moord. Shardlake vindt zijn vriend Roger Elliard met doorgesneden keel in een fontein. Hij doet een belofte aan de vrouw van Roger dat hij de moordenaar zal vinden. Maar het systeem zit hem tegen. Een groep van politiek hooggeplaatste mannen wil dat deze moord geen aandacht krijgt, vanwege een mogelijke connectie met het koningshuis en doen op de achtergrond hun eigen onderzoek. Dit blijkt namelijk niet de eerste moord te zijn. Er is sprake van een seriemoordenaar die het boek Openbaringen gebruikt om zijn gruwelijke boodschap te brengen. Shardlake wordt al snel betrokkenen bij het onderzoek en daarmee is de jacht begonnen. Niemand is nog veilig.

‘Wraakengel’ is het vierde deel van een serie met advocaat Matthew Shardlake. Dit deel is ook goed afzonderlijk te lezen. Het verhaal is een typische historische thriller. C.J. Sansom heeft een beeldende manier van schrijven en weet de tijd van toen overtuigend neer te zetten. De beschrijvingen van omgeving, het taalgebruik en de namen zorgen ervoor dat je je echt in het Londen van eeuwen geleden waant. De sfeer die gecreëerd wordt doet enigszins aan de moorden van Jack the Ripper denken.

De personages worden mooi uitgediept. We leven mee met de hoofdpersonen en lezen over thema’s als religie, (naasten)liefde en familie. Het verhaal kent vele verdiepingen. Het boek bestaat uit een plot en subplot en deze worden heel goed opgebouwd en tot een spannend einde gebracht. Tot het laatste moment blijft het gissen naar wie de moordenaar is. De auteur heeft met ‘Wraakengel’ een degelijke historische thriller geschreven. De schrijfstijl is even wennen, het taalgebruik is aangepast aan de tijd waarin het zich afspeelt en kan daardoor wat ouwelijk overkomen. Het verhaal kent veel dialogen, wat hier en daar de vaart er wat uithaalt. Maar C.J. Sansom heeft een boek geschreven wat staat als een huis. Het verhaal klopt gewoon.

Auteur: C.J. Sansom
Titel: Wraakengel
Genre: Historische thriller
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133121
Aantal pagina’s: 592

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s