Patty Stenger – Zuidas **

Alice Bloemberg ontvlucht haar saaie leventje, familie en vriend uit Sittard om zich in Amsterdam te vestigen. Op de Zuidas gaat zij werken voor een consultancybureau. Alice is erg onhandig, weet zich moeilijk een houding aan te meten in sociale situaties, maar is geniaal wat betreft cijfers met haar fotografisch geheugen. Binnen het bedrijf start zij onderaan de ladder. Als Alice een grote vastgoedklant weet aan te trekken lijkt het tij voor haar te keren.

De louche vastgoedhandelaar Bobbie Bijlsma weet Alice zo te manipuleren dat er via zijn bedrijven en haar contracten geld witgewassen kan worden. Zo naïef als Alice is heeft zij in eerste instantie niets in de gaten. Maar als het bouwbedrijf van haar vader en vriend een grote opdracht krijgt van Bobbie en zijzelf een mooie woning aan het IJ krijgt via een bevriende makelaar van Bobbie krijgt zij toch argwaan en komt tot de ontdekking dat er een heel vuil spel gespeeld wordt. Als zij de waarheid aan het licht wil brengen lijkt het te laat te zijn om ongeschonden uit de strijd te komen.

Dit boek is het debuut van Patty Stenger. Zij is wel al bekend als scenarist en producent van televisieseries, films, toneelstukken en muziektheater. Ook schreef zij verschillende films in opdracht, waarvan er vele werden bekroond op internationale filmfestivals. ‘ Zuidas’ zal ook worden verfilmd.

Waar Patty Stenger in de televisie- en filmwereld tot de gevestigde orde behoort is het duidelijk dat een boek schrijven toch andere koek is. Het verhaal heeft potentie, maar stelt teleur. Pas in de allerlaatste bladzijdes groeit het boek uit tot iets wat in de buurt van spannend komt. ‘ Zuidas’ heeft de stempel thriller gekregen, maar dat is niet op zijn plaats. Het is een heel tam verhaal wat zich langzaam voortsleept. Stenger heeft een beschrijvende manier van vertellen met oog voor omgeving en details. Waarschijnlijk zien we hier een van haar capaciteiten als scenarist terug. Maar als lezer worden we niet verrast of van onze stoel geblazen. Als dit gecompenseerd zou worden met een mooi plot of interessante plotwendingen zou dat een hoop goedmaken. Maar het is allemaal erg voorspelbaar en vooral erg saai. Hier en daar is er wel wat humor terug te vinden in het verhaal, dankzij de onhandige situaties die Alice meemaakt.

En dan helemaal aan het einde van het verhaal worden we als lezer toch nog getrakteerd op een ontknoping met actie, spanning en drama. Hiermee laat de auteur zien wel voor spanning te kunnen zorgen in een verhaal, maar dit laat te lang op zich wachten.

Al met al maakt dit wel erg nieuwsgierig naar de film ‘ Zuidas’. Daar waar de auteur zich op vertrouwd terrein begeeft met het schrijven van het scenario.

Auteur: Patty Stenger
Titel: Zuidas
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044528268
Aantal pagina’s: 278
Prijs: €15,00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s