Michael Dobbs – House of cards ***

house of cards

Met een nipte meerderheid heeft de regerende partij de verkiezingen in Engeland gewonnen. Maar als snel na de verkiezingen verliest men het vertrouwen in de huidige minister-president.
Als de Chief Whip van de premier begeeft Francis Urquhart zich met name achter de schijnwerpers. Het is zijn taak om te zorgen dat hij van alle leden van de partij weet wat er speelt in hun levens en waar zij zich bevinden. Door deze functie heeft hij aardig wat belastende informatie vergaard gedurende de jaren. Urquhart heeft maar één doel en dat is premier worden. Hier heeft hij alles voor over en schuwt hierbij niet de wetten te overtreden. Mattie Storin is één van de meest veelbelovende politieke correspondenten van het land en volgt op de voet wat er gebeurt. Zij bespeurt al snel onraad en is vastbesloten de onderste steen boven te krijgen.

‘House of Cards’ werd in 1989 al geschreven en kan hierdoor wat als gedateerd ervaren worden.
De BBC heeft er inmiddels een serie van gemaakt. Deze laatste heeft al een EMMY en een Golden Globe binnengesleept. Michael Dobbs heeft zelf verschillende functies in het bedrijfsleven, de media en de politiek bekleed.

In het boek is Urquhart vastbesloten de leider van het land worden. Maar er zijn er meer die zich kandidaat stellen. Eén voor één schakelt hij zijn tegenstanders op listige manier uit met informatie die hij in de loop der jaren verzameld heeft. Hij spant verschillende mensen voor zijn karretje. Maar hij heeft geen rekening gehouden met de vasthoudende journaliste Storin. Zij zit hem op de hielen om zijn plannetjes te ontmaskeren.

Het boek zal de gemiddelde thrillerliefhebber niet direct aanspreken. Michael Dobbs heeft met dit boek een politieke thriller pur sang geschreven, bomvol intriges. Er is tijdens het lezen geen sprake van spanning in de klassieke zin.
We lezen over het wel en wee binnen de politiek. In ‘ House of cards’ wordt er volop gemanipuleerd, gechanteerd en bedrogen. Er gebeurt veel in het verhaal, maar dit wordt wel beschreven met lange zinnen en vooral veel politieke termen. Dit neemt het tempo wat uit het lezen. In de eerste helft van het verhaal zijn er wat stukken die ervaren kunnen worden als droge kost. In de tweede helft volgt er meer actie naar de ontknoping toe.

Al met al is het wel een goed opgebouwd en overtuigend verhaal, met name geschikt voor liefhebbers van politieke intriges.

Auteur: Michael Dobbs
Titel: House of Cards / Kaartenhuis
Genre: Politieke thriller
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401601481
Aantal pagina’s: 400

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s