Judith Koelemeijer – Hemelvaart ****

In de zomer van 1985 gaan zes meiden samen op vakantie naar Paros in Griekenland. De meesten hebben net eindexamen gedaan. Met een nieuwe levensfase in het vooruitzicht willen ze in Griekenland lekker gaan genieten van zon, feesten en jongens.
Drie weken lang vermaken zij zich met alles wat het land te bieden heeft. Maar aan het einde van de vakantie gebeurt er een tragisch ongeluk waarbij Annette – één van de vriendinnen – overlijdt.

‘Hemelvaart’ is een autobiografische verhaal. Judith Koelemeijer was 18 toen zij haar vriendin die zomer verloor. Koelemeijer was één van de zes vriendinnen. In het boek neemt de auteur ons mee naar de desbetreffende zomer. Maar ook de jaren daarna worden beschreven. We lezen hoe zij in haar zoektocht naar antwoorden weer terugreist naar Paros. Hier bezoekt zij onder anderen de ouders van Annette, die daar inmiddels naar toe verhuisd zijn. Nu – 25 jaar later – zoekt Judith zoveel mogelijk betrokkenen op van het ongeluk en merkt zij hoe verschillend de belevingen van die nacht zijn. Zal ooit duidelijk worden wat er die nacht precies gebeurd is?

Vijf jonge meiden die met een grafkist – met daarin hun vriendin – terugkomen in Nederland. Hoe traumatisch moet dat zijn? Toentertijd bestond er nog geen slachtoffer- of psychologische hulp. Ieder moest maar voor zichzelf zien hoe dit te verwerken.
Koelemeijer beschrijft hoe zijzelf, de vier andere vriendinnen, de ouders en broer van Annette en andere betrokkenen het ongeluk en het verlies van Annette beleven en verwerken.
Ieder heeft zijn eigen herinneringen en die lopen niet altijd synchroon. Met dit boek heeft Koelemeijer voor eens altijd de onderste steen boven willen krijgen en alle vragen gesteld en daarmee de antwoorden proberen te krijgen op wat er die nacht gebeurd is. Haar zoektocht bracht haar terug naar de Zaanstreek – waar ze opgroeide –, maar ook terug naar Griekenland en tot slot Duitsland. Daarnaast hebben de dagboeken van Annette en haar eigen aantekeningen van vroeger aan dit verhaal bijgedragen.

Het boek kent korte hoofdstukken die elke keer verschillende periodes beschrijven. Heel af en toe is er een saai moment, wat niets toevoegt aan het verhaal, maar dat is dan van korte duur. Koelemeijer beschrijft op aandoenlijke en boeiende wijze haar verhaal.
‘Hemelvaart’ is mooi en aangrijpend!

Auteur: Judith Koelemeijer
Titel: Hemelvaart
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045021829
Aantal pagina’s: 240

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s