Onno Wesseling – De eeuw van Carlos Moreno Amador ***

De eeuw van Carlos Moreno Amador

Drie dagboeken van drie verschillende personen die allen een relatie tot Carlos Moreno Amador hebben.

Het is eind negentiende eeuw als Antonio Moreno, vanwege de armoede, Italië ontvlucht om zich te vestigen in Buenos Aires. Hij wordt verliefd op de getraumatiseerde Ana, maar weet haar liefde voor zich te winnen met de tango. Zij krijgen samen een zoon, Carlos. Als het gevolg van levensbedreigende omstandigheden zijn ze genoodzaakt te vluchten naar Europa, waar zij zich settelen in Parijs. Hier hopen zij de tango naar een hoger niveau te tillen.
Maar de Tweede Wereldoorlog is op komst en deze zal de levens van Carlos en zijn familie voor altijd veranderen.

Een ontmoeting met een oude man die een aktetas met drie boeken achterlaat. Daar begint ‘De eeuw van Carlos Moreno Amador’ mee. We lezen deze boeken door de ogen van een onbekende jongeman mee. De dagboeken beslaan een periode van bijna een eeuw. Het verhaal gaat over drie generaties van de familie van Carlos.
De tango loop als rode draad door dit verhaal heen. Deze dans blijkt zowel een zege als een vloek te zijn voor de familie. De dans brengt mensen bij elkaar, maar scheidt ze ook.
Aan het einde van het boek komt er een familiegeheim naar boven wat we eerder in het verhaal niet hadden kunnen vermoeden.

In ‘De eeuw van Carlos Moreno Amador’ zorgt Onno Wesseling voor een aantal verrassende plotwendingen. Hier ligt met name de kracht van het boek.
De tango staat centraal en hier kunnen we als lezer ook echt niet omheen. Het wordt hier en daar wat vervelend om elke weer over dansende mensen te lezen en welke technieken er allemaal zijn. Ook is het verhaal soms wat langdradig, waardoor de vaart er uitgehaald wordt.
Er komen wat momenten voorbij die afgeraffeld lijken. Ineens bevinden de personages zich in een situatie, zonder dat we als lezer meegenomen worden in het hoe en waarom. Dit is lastig omschakelen.
We lezen het boek vanuit verschillende ik-personen die een dagboek hebben geschreven. Dit is een leuke insteek voor het verhaal. Onno Wesseling geeft de personages diepgang en zorgt ervoor dat we meeleven met ze. Het boek leest niet snel, maar is wel de moeite waard.

‘De eeuw van Carlos Moreno Amador’ is een mooi, realistisch en tragisch verhaal over de liefde en over de tango.

Heb jij dit boek ook gelezen? Laat ons dan weten hoeveel sterren jij het boek zou geven! {mainvote}

Auteur: Onno Wesseling
Titel: De eeuw van Carlos Moreno Amador
Genre: Roman
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9789044528213
Aantal pagina’s: 381

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s