Joyce Maynard – Mijn zusje ****

Mijn zusje

Rachel en Patty zijn twee zusjes van 13 en 11 die opgroeien in een plaatsje vlakbij San Francisco.
De twee zijn onafscheidelijk en brengen de meeste tijd samen spelend door op de heuvels achter hun huis. Die zomer wordt de omgeving opgeschrikt door een seriemoordenaar die het voorzien heeft op jongvolwassen vrouwen. De vader van de meiden – die politieagent is – leidt het onderzoek naar de moordenaar, de Sunset-Strangler genoemd. De ene na de andere moord volgt en de politie blijft maar in het duister tasten. Langzaamaan zien Rachel en Patty hoe hun vader eraan onderdoorgaat dat hij de moordenaar niet weet op te sporen. Met hun eigen kinderlijke wijsheid willen ze hun vader helpen en verzinnen een list om de moordenaar uit de tent te lokken. Dit heeft verregaande gevolgen voor het hele gezin. Het duurt uiteindelijk nog jaren voordat de moordenaar ontmaskerd wordt. En dat is niet het enige wat dan aan het licht komt.

Rachel neemt ons in ‘Mijn zusje’ mee in het verleden. We lezen hoe de belevingswereld van jonge meisjes is. Zoals in het boek omschreven is 13 de leeftijd waarop alles vijf keer zo intens beleefd wordt. Rachel adoreert haar vader en haar zusje. Haar moeder is een ander verhaal, want zij leeft – zeker sinds de scheiding van hun vader – teruggetrokken met haar boeken en besteedt weinig aandacht aan de meiden.
Rachel heeft net als haar vader een goed oog voor detail. Daarnaast ziet zij visioenen over de moorden en probeert dit steeds vaker zelf op te roepen in de hoop dat ze haar vader daarmee kan helpen. Die enorme toewijding en liefde voor haar vader laat Joyce Maynard als rode draad door het verhaal lopen.
In de loop van het boek vertelt Rachel – die nu 43 jaar is – steeds meer over het hier en nu. Ze is succesvol schrijfster is en ook nog steeds dagelijks bezig met de moordenaar, zij spit nog steeds alle kranten door op aanwijzingen.
Haar recentste boek is gebaseerd op de moorden uit haar verleden. Tijdens de tournee om haar boek te promoten doet ze een laatste poging om de moordenaar te triggeren en een confrontatie uit te lokken.

Wat heeft Joyce Maynard een ontzettend fijne schrijfstijl. Ze is een verhalenverteller van groot formaat. ‘Mijn zusje’ wordt met name beschreven in de verleden tijd. Heel gedoseerd komen we af en toe in het heden terecht. Dit bouwt zich op tot een heel goed einde van het geheel.
Thema’s als kinderlijke fantasie, ontwikkeling van kind naar adolescent, seksualiteit, intimiteit, toewijding en familie worden heel verfijnd beschreven. In dit boek gaat het niet zozeer om de moorden zelf, maar meer om de belevingswereld van de zussen en wat voor een invloed de moorden hebben op hun omgeving. Dit is een interessante invalshoek voor het verhaal.

‘Mijn zusje’ is een ontroerend, gevoelig en spannend coming-of-age verhaal. Dit boek verdient het om gelezen te worden.

Auteur: Joyce Maynard
Titel: Mijn zusje
Genre: Roman
Uitgeverij: Orlando
ISBN: 9789022960349
Aantal pagina’s: 368

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s