Thomas Olde Heuvelt – HEX *****

Kaft HEX

Velen zullen nog niet eerder van Thomas Olde Heuvelt (1983) gehoord hebben, maar daar komt met HEX waarschijnlijk verandering in. Hij heeft al een aantal prijzen op zijn naam staan, waaronder de “Paul Harland”. Na een aantal (young-adult)fantasyverhalen is Thomas Olde Heuvelt met HEX weer teruggekeerd naar zijn roots van de griezelliteratuur.

HEX speelt zich af in het dorpje Beek. Wie eenmaal in het dorp woont komt er niet meer weg. Het dorp is in de ban van de Wylerheks Katharina. 350 jaar geleden is zij vermoord, omdat ze van hekserij beschuldigd werd. Sindsdien doolt zij door de straten en huizen en zorgt er met haar verschijning voor dat de mensen als de dood zijn voor haar. Haar ogen en lippen zijn dichtgenaaid en dat moet vooral zo blijven. Haar aanwezigheid wordt angstvallig geheim gehouden voor de buitenwereld. Een groepje recalcitrante puberjongens tarten de Wylerheks tot het uiterste met alle gevolgen van dien. Beek zal nooit meer hetzelfde zijn.

HEX heeft vanaf het begin tot het eind het “wow-effect”. Thomas Olde Heuvelt heeft met HEX een bizar en uniek verhaal neergezet. Beek is in de ban van een heks en deze situatie zorgt ervoor dat de mensen uit Beek in een strak regime van regels en voorschriften zitten. Een aantal jongens uit Beek willen niet klakkeloos aannemen wat ze geleerd hebben over de Wylerheks en willen met eigen ogen zien of de verhalen wel waar zijn, of de vloek te doorbreken valt. Hier gaan zij heel ver in. Thomas Olde Heuvelt beschrijft dit heel geloofwaardig. Ondanks alle technische snufjes en social-media van tegenwoordig weet het verleden Beek in een mum van tijd in te halen. De heks laat niet met zich sollen en laat haar krachten zien. Vanaf dat moment is niemand in Beek meer veilig voor haar woede. De plot wordt ontzettend mooi opgebouwd met als finale totale krankzinnigheid. Dit zorgde er voor dat ik het boek niet meer wilde wegleggen. Van de eerste tot de laatste bladzijde bleef ik geboeid.

Met HEX kan al snel de vergelijking met Stephen King gemaakt worden. Maar waar Stephen King voorheen op eenzame hoogte zat met zijn bizarre fantasie heeft hij daar sinds kort een collega bij. Voor HEX mogen wat mij betreft zes****** in het leven geroepen worden. Laat dit nog maar het begin zijn van vele verhalen die Thomas Olde Heuvelt zal schrijven!

Eindoordeel *****

Plot *****
Spanning *****
Leesplezier *****
Schrijfstijl *****
Originaliteit *****
Psychologie *****

2 gedachten over “Thomas Olde Heuvelt – HEX *****

  1. Hoi Nadine,
    Je blog ziet er mooi uit, zoals beloofd op crimezone heb ik hem bij mijn favorieten gezet en kan je zo volgen. HEX ligt al op de vakantiestapel, ik heb erg veel zin om dit boek te gaan lezen.
    Groetjes Riet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s